31.8.2014

Onnin kastekakku


Onnin kakkuun toivottiin valkoista pohjaväriä, kerroksellisuutta ja sinistä väriä. Lisäksi haluttiin nimi palikoihin. Tovin olen jo ihaillut blogeissa näkyvää lippu-/viiri-villitystä ja nyt olikin oiva sauma kokeilla sitä itsekin. Yksinkertaista mutta sööttiä. Sisällä sitruunaa ja vadelmaa kaakaopohjalla.

Hah, välillä sitä oikein yllättää itsensäkin omassa "urpoudessaan". Olen pitänyt tätä blogia, öö, nelisen vuotta? Ja vasta nyt tajusin että nämä kuvathan saa näkymään suurempinakin. Ei vissiin ole aiemmin omaa silmää häirinnyt nuo melko pienet kuvat, daa-aa...



30.8.2014

Kakkua lintubongarille


 60-vuotis juhliin tein tälläisen humoristisemman kakun ihmiselle, joka kuulemma tykkää bongailusta ja lintujen äänien matkimisesta. Ihan yhteen kuvaan tätä tarinaa ei saanut tiivistettyä, joten kuvia on vähän jokaisesta vinkkelistä.


Täytteena sitruuna- ja vadelmamousset.




Maastoutumisyritys.



 Tyytyväinen tirppa.



Samoihin juhliin lähti suolaisena tarjottavana lohi- ja kinkkuvoileipäkakut. Koristeena kokeilin tällä kertaa punasipulikukkaa. Sipulit vaan olivat ihan massiivisen kokoisia tällä kertaa, joten tämä kokeilu vei puolet kakun pinta-alasta.


23.8.2014

Tatty Teddy -kastekakku


Pikkuveljeni perhe lisääntyi yhdellä jäsenellä kuukausi sitten. Sain kunnian olla sylikummi. Luonnollisesti tarjouduin tekemään kakun tähän tilaisuuteen. Ainoa "vaatimus" oli että kakussa ei saa olla ajoneuvoja ja sen pitää olla söpö.



Mua on jo jonkin aikaa kutkuttanut tehdä Tatty Teddy -hahmo, eli tuo pörröinen paikkailtu nalle, jossa hyvin usein lukee teksti: "from me to you". Mun mielestä nää on ihan äärettömän suloisia. Kuten on myös pikkumies Joel. Nimen sain urkittua etukäteen tietooni, olihan syykin hyvä: kakku! :D

Täytteenä tällä kertaa sitruuna ja vadelma, toimii! (Miksi tuosta sanasta tulee mieleen vitaepro-mainos?)


19.8.2014

Anniina Balleriina -kakku


Tähän kakkuun toivottiin jotain balleriina-aiheista. Täysin vapaat kädet siis. Hetken pohdin balettitossuja, mutta jostain alitajunnasta kumpusi idea Anniina Balleriinasta, ihan 3D:nä. Mikäs sen sopivampi 3-vuotiaalle tytölle. Siispä tuumasta toimeen.

Alunperin ideana oli päälystää koko mekko röyhelöllä, ja jättää päälle vain pieni kaistale valkoista, jotta mekko näyttäisi tutulta. Mutta koska tuon näkyvän kaistaleenkin tekoon meni tunti, luovuin melko pian ajatuksesta. Näin jälkikäteen kakkua katsellessani, tuli mieleen uusi idea: kakkuun olisi voinut lisätä vielä jalat, joissa on balettitossut. Kenties vielä ihan oikeilla satiininauhoilla.

Tästä tuli kyllä yksi omista suosikeistani, toivottavasti myös pieni päivänsankari oli tyytyväinen!




9.8.2014

Konfirmaatiokoriste heppahöperölle



Ripille pääsevän nuoren neidin kakkuun meni tällainen. Jotain ratsastu-s/hevosaiheista toivottiin, sen kummempia spekseä ei annettu. Joten tämmöinen tällä kertaa. Mieluinen tuntui olevan.


7.8.2014

Kahvituokio Dallaspullan äärellä?


Kuuma! Se fiilis kuvastaa tätä viikkoa kyllä erittäin hyvin. Ei pitäis valittaa, mutta sehän on se suomalainen perusluonne ettei koskaan oo hyvin...

Vähän lisää kuumuutta ja hikeä aiheutin leipomalla. Viimeksi tehdyt Juustoiset Perunasämpylät katosi samana päivänä parempiin suihin joten pakkohan se oli leipoa lisää. Samaan syssyyn sitten ajattelin hikoilla vähän lisää ja tehdä pullia. Pikaisen pohdinnan jälkeen päädyin omaan suosikiini: Dallaspulliin.

Koulun käymisen näkee kädenjäljessä. Olen nimittäin aiemmin blogin alkuvuosina postannut jo yhden reseptin Dallaspullista, mutta onhan noiden ulkonäkö melko räjähtänyt :D Se oli silloin kuin ei vielä tiennyt mitään taikinamaton paksuudesta tai rullan tiukkuudesta tai ylipäänsä kierrepullan teosta. Kuvan voipi katsoa täältä: Dallaspullat. Saa nauraa!

Toisinaan tekisi mieli poistaa kaikki postaukset ajalta kun ei asiantuntemusta vielä ollut, vain mutu. Mutta, onhan noissa ohjeissa tietynlaista nostalgiaa ja silloin kun tuntuu, ettei mikään onnistu, voi palata ajassa taaksepäin ja muistutella itseään miten pitkälle on tultu.



Dallaspullat (n. 30 kpl):

500g vesi
50g hiiva
150g sokeri
10g suola
1 kananmuna
125g voi
25g maitojauhe
n. 1000g vehnäjauho

Täyte:

200g sokeri
300g voi
100g vaniljakreemijauhe
450g maitorahka

Tee pullataikina ja anna sen levätä n. 15 minuuttia. Sekoita sillä välin muut täytteen aineet pehmeään voihin.

Jaa taikina kahteen osaan ja kaulitse matoksi jonka koko on n. 30-35cm leveä ja niin pitkä kuin siitä tulee. Taikinan paksuus saisi olla n. 3-4mm. Jaa myös täyte puoliksi ja levitä kummallekin taikinamatolle puolikas täytettä siten, että alareunasta n. sentti-pari jää ilman täytettä.

Rullaa taikinamatto ja leikkaa n. 4 cm levyisiksi paloiksi. Ota jokainen pulla ja käännä "häntä" eli se osa joka jäi ilman täytettä pullan alle. Näin kierrepullat eivät aukea uunissa/nousussa. Lappaa, eli paina kämmenellä pullaa alaspäin, kierteet tulevat paremmin näkyviin, eikä pulla kaadu.

Nostata, voitele ja paista 200 asteessa n. 12 minuuttia uunin alatasolla.



4.8.2014

Juustoiset perunasämpylät



Jos ei osaa päättää tekeekö juustosämpsyjä vai perunasämpylöitä, voi tehdä samaan aikaan kumpiakin, eikö? Suosittelen kokeilemaan. Meidän pikkuneitikin ihastui niin että söi kolme sämpylää, joista kaksi ihan ilman minkäänlaisia päälysteitä, kun oli niiiiiiin hyvää! Ja leivontavaiheessa taisi sinne nassuun upota enemmän taikinaa kuin pellille asti :D



Juustoiset perunasämpylät (n. 18kpl):

250g kuumaa vettä
250g haaleaa vettä
80g (1pss) Mummon Perunahiutaletta
1.5 pss kuivahiivaa
25g sokeria
30g öljyä
10g suolaa
750g vehnäjauhoja

Päälle:

200g Emmental-juustoraastetta

Kumoa perunaHIUTALEET konekulhoon ja kaada päälle kuuma vesi. Nimenomaan hiutaleita siksi, että perunasose-jauheen tilavuus on eri, ja silloin reseptissä olevan veden määrä ei riitä.

Lisää loput aineet ja vaivaa tasaiseksi taikinaksi. Anna levätä liinan alla kulhossa 15 minuuttia.



Punnitse taikinasta 80g paloja, jotka pyörittelet pyöreiksi pulliksi. Taikina on tahmeaa suuren tärkkelysmäärän vuoksi, joten käytä jauhota apuna. Punnitseminen ei ole pakollista, mutta itse olen tarkka tasalaatuisuudesta kotonakin. Tämä oppi on jäänyt koulusta päälle :D



Laita juustoraaste lautaselle ja paina sämpylä siihen nurinperin, eli päälle tuleva pinta raasteeseen. Mikäli juustoraaste ei tartu, voit kostuttaa sitä sekoittamalla siihen tipan vettä.



Sitten vain sämpylät pellille, kunnon kohotus ja paisto 225 asteessa uunin alatasolla 12 minuuttia.



Done!



2.8.2014

Barbie-kakku vaihekuvineen





Tämä Tähkäpää-Barbiekakku matkusti pienen tytön syntymäpäiville. Kakun tarve oli 35 hengelle ja Barbie-kakun koko on n. 15-20 henkeä, ilman että mekko näyttää luonnottoman suurelta, joten tein lisäksi erillisen 15 hengen mustikka-kermakakun. 

Tällä kertaa jaksoin kuvata jokaisen vaiheen ja kirjoittaa ihan ohjeen, miten Barbie-kakku tehdään. Se on oikeastaan todella yksinkertaista, vaikkakin vaatii vähän näpräämistä.

Edit. 4.8. Tämä tapa koota Barbie-kakku on vain yksi ja etenkin leipomoissa käytetty tapa. Siellä kaiken täytyy olla tehokasta, joten siellä ei mitään erikoisvuokia käytetä, vaan kaikki tehdään niistä pohjista mitä yleisesti on käytössä. Eli leikataan muotoon. Jos haluat, voit toki kasata kakun vuokaan, tai jopa paistaa pohjan erikoisvuoassa, mutta tällä tyylillä se ei ole tarpeen! Eli et siis tarvitse turhia investointeja :) Lisäksi kakun koko on aina varmasti oikea, kun pohjana on valmiiksi täytetty kakku tarpeen mukaan.




Kuvassa on täytetty pyöreä 20 hengen kakku. Barbien jalat on päälystetty kelmulla, ettei kakkuun päädy mitään ylimääräistä. Nukke on isketty keskelle kakkua. 

Nämä Disneyn "Barbiet" ovat siitä kivoja, että näillä on tuo yläosa valmiina. Sokerimassan taivuttaminen Barbien kropan päälle on tuossa mittakaavassa jo aika haastavaa.




Itse leikkaan ensimmäisenä palan viistosti jokaiselta sivulta. Kuvittelen mielessäni linjan vyötäröltä helmaan ja leikkaan n. 45 asteen kulmassa.




Leikatut palat asettelen vartalon ympärille ja leikatun kakkuosan päälle.




Pyöristän kulmat ja asettelen lopunkin kakun paikoilleen. Se tarttuu helposti kun pienet palaset "muussaa" täytteen kanssa.




Seuraavaksi levitän kreemin. Sitä ei tarvitse olla paksulti, eikä edes tasaisesti. Hametta tulee päälle sen verran ettei siitä muhkurat näy läpi, ja jos näkyykin, antaa ne ennemminkin luonnetta. Ei ne mekot ole luonnossakaan viivasuoria ja symmetrisiä.




Seuraavaksi teen helmaan röyhelön. Leikkasin sokerimassasta n. 2 cm leveän kaistaleen jota aloin ohentamaan toisesta reunasta, vedellen vähitellen alaspäin pallopäisellä työkalulla.




Asetin röyhelön mekon alareunaan keskelle.




Seuraavaksi tein mekon etuosan kolmion muotoisesta palasesta. Tässä vaiheessa etukappaleeseen voi tehdä vähän rypytyksiä.




Sivukaistaleet tein niin ikään kolmion mallisista kappaleista. Anna kappaleen asettua itsellään, niin se näyttää luonnolliselta. Mekkoon suosittelen käytettäväksi marsipaania tai kaulintamassaa (tukusta, ei sokerimassaa joka kulkee nimellä kaulintamassa), sillä se on paljon elastisempaa ja siihen saa muotoiltua helpommin laskoksia. Sokerimassa sen sijaan tuppaa murtumaan tässä vaiheessa.




Tee toinen puoli samanlailla. Jo tässä vaiheessa kannattaa asetella kappaleet vyötärölle siten, että ne näyttävät luonnollisilta, jotta myöhemmin ei tarvitse koittaa peittää vyötärön liitoskohtaa.




Taakse myös. Halutessasi voit tehdä kappaleesta pidemmän, jolloin siitä tulee laahus. Väreinä voi käyttää mitä haluat. Ja vain mielikuvitus on rajana, millaisen puvun nukke päälleen saakaan!




Seuraavaksi reunaröyhelöt. Leikkasin taas suikaleen sokerimassaa jota aloin "rypyttämään" veinerillä. Jos ei juuri tuota työkalua ole, niin saman homman ajaa tikku tai vaikka marsipaaniveitsi, kunhan et paina puhki. Kun "viiltoja" tekee tarpeeksi tiuhaan, alkaa nauha luonnostaan käpertyä.




Asettele röyhelökaistaleet laahuksen reunoille.




Tee sama etupuolelle.




Taakse tein vielä rusetin peittämään yläosan ja hameosan liitoskohtaa.




Sitten vielä viimeistelyvaihe, eli kaivoin kaapista salaisen aseeni: Viru Valge -pullon. Alkoholi on loistava apuväline, kun haluat siisin lopputuloksen. Dippaa sivellin alkoholiin ja sudi sillä kohtia joissa tomusokeria on. Alkoholi sulattaa tomusokerin, mutta ei jätä hajua tai makua, sillä se haihtuu nopeasti ilmaan. Alkoholiksi ei sovi mikä tahansa alkoholi, vaan mitä isompi prosenttimäärä, sen parempi. Viru Valgeassa on alkoholia 80%. "Vesipitoisemmat" vain kastelevat pinnan ja kuivuminen kestää kauan. Pahimmillaan pinta jää laikukkaaksi.




Tuunaa vielä esim. kukilla ja kimalletomulla, kuten minä tein, ja kakku on valmis!



LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...