5.10.2016

Juustoinen pataleipä



Olen vähän aikaani jäljessä näiden pataleipien kanssa. Suosion huippu taisi olla jo parisen vuotta sitten, mutta padan puuteessa kokeiluni jäi aiemmin tasan yhteen kertaan. Tein leivän kattilassa ja se maistui hiivalle. Pohja oli märkä ja pehmeä. Ei kauhean ihana makuelämys. Mietin silloin, että tätäkö ne ylistää?

Sain nyt toivomani padan synttärilahjaksi, kun Lildliin tuli padat tarjoukseen. Iso investointi se ei olisi ollut aiemminkaan, mutta olevinaan jotenkin tosi kallis kuitenkin. Tarkemmin ajateltuna ihan silkkaa aikaansaamattomuutta. Kun tässä on parisen vuotta miettinyt mitä edelliskerralla tuli tehtyä väärin, halusin onnistua tässä muiden niin kovasti kehumassa helpossa ja rapeakuorisessa leivässä. Asiaa auttoi myös pari lukemaani pataleipäkirjaa.

Pataleivän ideahan on se, että pata luo uunin sisälle pienen uunin jossa leipä paistuu. Kosteuden muodostama höyry, mikä on rapean kuoren edellytys, ei pääse karkaamaan. Taikinaa ei tarvitse erityisesti vaivata huokoisen rakenteen aikaansaamiseksi, vaan isot ilmakuplat syntyvät kuin itsestään. Hiivaa tarvitaan vain nokare. Taikina valmistetaan esitaikinan avulla. 12 tunnin käyminen aikaansaa aromaattisen maun, mutta vaikuttaa myös leivän rakenteeseen ja säilyvyyteen. Esitaikinoita voi käyttää samaan tapaan myös ihan tavallisten leipien ja sämpylöiden valmistuksessa.

Pataleipiä on helppo muunnella omaan makuun sopiviksi. Taikinaan voi heittää vaikka erilaisiä pähkinöitä ja siemeniä, tuoreita yrttejä, mausteita, tomaattia, pekonia... Itse tykkään juustoisista leivistä, joten tästä pataleivästä löytyy sekä Parmesania että tavallista Emmentalia. Mitä voimakkaampi juusto, sitä voimakkaampi maku myös leivässä. Jos et ole voimakkaiden juustojen ystävä, valitse miedompi juusto.



Juustoinen pataleipä:
(Padan koko n. 22cm halkasijaltaan, isompikin käy) 

7.5dl vehnäjauhoja
4dl vettä
1/4 tl kuivahiivaa
1.5tl suolaa
100g Parmesania lastuina
100g Emmentalraastetta

Lisäksi:
n. 2dl jauhoja leipomiseen

-Sekoita isossa kulhossa kuivat aineet sekä juustot keskenään.
-Kaada päälle kylmä vesi ja sekoita tasaiseksi.
-Peitä kannella tai kelmulla ja jätä muhimaan 10-12h ajaksi huoneenlämpöön.
-Kaada taikina runsaasti jauhotetulle alustalle.
-Ripottele taikinan päälle jauhoja ja ala "vaivaamaan" taikinaa kääntelemällä sen reunoja keskelle, kunnes taikinassa alkaa näkyä kimmoisuutta ja se ei tartu enää ihan niin paljon käsiin. Taikinan kuitenkin kuuluu jäädä tahmeaksi ja löysäksi, joten varo lisäämästä liikaa jauhoja.
-Jätä taikinapallo nousemaan hyvin jauhotetulle alustalle kahdeksi tunniksi. Peitä taikina kääntämällä kulho sen päälle ylösalaisin.
-Kuumenna pata 250 asteessa ja kumoa leipä padan pohjalle.
-Paista 250 asteessa kannen alla 30 minuuttia, sen jälkeen laske lämpö 200 asteeseen ja paista vielä 10 minuuttia ilman kantta.
-Kumoa ritilälle jäähtymään.



3.10.2016

Porkkana-juustokakku


Koko kesä onkin vierähtänyt blogia päivittämättä. Kakkurintamalla on ollut niin kiireistä ettei tässä taloudessa ole paljon omaan tarpeeseen leivottu, saati uusia reseptejä kehitelty. Nyt syksyn tullen on kuitenkin taas enemmän aikaa panostaa myös tähän. Olin aivan varma että kolmen kuukauden hiljaiselo on karkottanut lukijat, mutta oli mukava huomata ettei kävijämäärät ole juurikaan laskeneet. Mukavaa että on vakiintunut lukijakunta!

Minulla on tänään syntymäpäivä ja jos tässä taloudessa jotain haluaa, pitää se leipoa itse. En osannut päättää kahden suosikkini välillä, joten yhdistin ne herkulliseksi porkkana-juustokakku pellilliseksi. Muhkeasta piirakasta riittää parillekymmenelle isot palat. Makuraadissa tänään oli sekä äitini että tätini ja molemmat (ehkä puolueellisesti) kehuivat tämän maasta taivaaseen.

Edit. 4.10.2016
Yleisön pyynnöstä lisäsin määrät desimittoina.


Porkkanapiirakka:

250g/3dl fariinisokeria
150g/1.5dl kidesokeria
4 kananmunaa
400g/4.5dl rypsi-/rapsiöljyä (luit oikein)
450g/6.75dl vehnäjauhoja
2tl leivinjauhetta
2tl ruokasoodaa
1rkl kanelia
1tl jauhettua inkivääriä
1tl suolaa
1tl vaniljasokeria
450g/n.2.5 ISOA porkkanaa soseena tai raasteena

-Sekoita kaikki ainekset hyvin keskenään.
-Levitä puolet seoksesta pellille leivinpaperin päälle.
-Tee tässä välissä juustokakkuseos valmiiksi.


Juustokakku:

250g/1prk maitorahkaa
200g/1prk maustamatonta Philadelphiaa
2 munaa
50g/0.5dl kermaa
100g/1dl sokeria
15g/1rkl maissitärkkelystä
30g/2rkl sitruunamehua

-Sekoita kaikki aineet yhteen. Älä vatkaa liikaa.
-Tiputtele lusikalla (isoja lusikallisia) puolet juustokakkumassasta sinne tänne porkkanamassan päälle.
-Tee samoin lopulle porkkanakakkumassalle.
-Ja vielä sama lopulle juustokakkumassalle.
-Halutessasi voi kevyesti marmoroida pintaa, mutta älä sekoita massoja liikaa tai niitä ei enää erota toisistaan.
-Paista uunin keskitasolla 175 asteessa n. 35 minuuttia.
-Anna jäähtyä kylmäksi ennen kuorruttamista.





Kuorrute:

400g tomusokeria
100g huoneenlämpöistä voita
200g maustamatonta Philadelphiaa

-Sekoita tomusokeri ja voi murumaiseksi seokseksi.
-Lisää tuorejuusto ja vaahdota ilmavaksi (liika sekoittaminen löystyttää massan)
-Levitä pohjan päälle, palastele ja nauti!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...