Asiaa kakkupohjista


Kakkupohjan koko?


Kakkupohjan riittävyys lasketaan siten, että yhdestä munasta riittää kolmelle syöjälle. Eli esimerkiksi neljän munan kakusta syö 12 henkilöä. Pidä kuitenkin mielessä, että kyseessä on ns. sivistynyt pala. Jos tiedät että vieraiden joukossa on kakkua rakastavia henkilöitä, tee mielummin hieman isompi kakku. Isompi parempi, kuin että loppuu kesken. Kakun tarpeeseen vaikuttaa myös se, miten paljon muuta tarjottavaa on. Voileipäkakkua ollessa tarjolla, ei kakkua kulu yhtä paljon, kuin keksin ja pullan kera.

Muniakin on eri kokoisia, paketin päältä näet ovatko ne M vai L kokoa. Kakkupohjan voi tehdä samalla ohjeella kummista vain. L kokoisista tulee luonnollisesti hieman isompi kakkupohja.


Mistä tiedän minkä kokoisen vuoan tarvitsen?


Vuoan koolla on merkitystä. Liian laakea vuoka ja kakkupohjasi jää pannukakuksi. Vastaavasti liian pieni vuoka aiheuttaa kakkupohjan paisumisen yli vuoasta.

(Munien määrä: vuoan halkaisija)

1 munan vuoka: 12cm
2 munan vuoka: 15cm
3 munan vuoka: 18-20cm
4 munan vuoka: 22-24cm
6 munan vuoka: 24-26cm
8 munan vuoka: 26-28cm
10 munan vuoka: 28-30cm
12 munan vuoka: 30-32cm


 Käytän itse tätä Städterin säädettävää reunavuokaa, jolloin en tarvitse montaa eri kokoista vuokaa. Se säätyy 18 cm --> 30 cm. Säästää tilaa. Reunavuoka leivinpaperin päälle uunipellille, suihkaus vuokaspraytä reunoille ja etenkin leivinpaperin ja reunavuoan 'saumakohtaan', niin kakkutaikina ei edes vuoda. Lisäksi kakku on helppo kasata suoraan tähän.


Miten teen onnistuneen kakkupohjan?


Laita aina ensin uuni lämpiämään ja voitele kakkuvuoka valmiiksi. Korppujauhoja ei tarvitse käyttää, jos vuoka on hyvin voideltu, esim. vuokaspray on aivan loistavaa! Irtopohjavuoan pohjalle on hyvä laittaa pohjan kokoinen pala leivinpaperia, näin pohja on helppo irroittaa vuoasta.

Paras kakkupohja syntyy lämpöisistä aineksista. Munia ei tarvitse säilyttää jääkaapissa, mutta jos säilytät ota ne huoneenlämpöön reilusti ennen leipomista, tai lämmitä ne vedessä.

Onnistuneen kakkupohjan perusta on hyvin vaahdotettu muna-sokeri -vaahto. Vaahdon tulee olla niin jämäkkää, että pystyt kirjoittamaan sillä oman nimesi vaahdon pinnalle, ilman että teksti uppoaa samantien.

Jauhot ja leivinjauhe on hyvä sekoittaa ensin keskenään ja sitten siivilöitä kahdessa osassa kakkumassaan. Älä käytä tässä vaiheessa enää sähkövatkainta! Jauhot tulee käännellä muna-sokeri -vaahtoon esim. pallovispilän avulla.

Osa vehnäjauhoista on hyvä korvata perunajauhoilla, näin tulee huomattavasti kuohkeampi pohja. Toisaalta se myös murtuu helpommin, joten muotokakkuihin suosittelen pelkkiä vehnäjauhoja.

Kakkupohja ei välttämättä tarvitse nostatusaineita. Tosin taikauskosta ja tottumuksesta lisään sitä silti.

Älä kaavi massaa vuokaan ihan reunoita, jos näet siinä jauhoja. Jauhopaakut ovat ikävä yllätys kakussa.

Isommat kakkupohjat kannattaa paistaa miedommalla lämmöllä n. 150 astetta, pienet taas n. 175 astetta. Isommat vaatii paistoajaksi n. 45 min kun taas ihan pienet ovat valmiita jo alle puolessa tunnissa. Kannattaa käyttää uunin alatasoa. Ja muistaa että uuneissakin on eroja.

Kokeile kakkupohjan kypsyys tikulla, jos taikinaa jää kiinni tikkuun, ei pohja ole vielä kypsä. Jos pinta uhkaa tummua liikaa, peitä se foliolla.

Leikkaa kakkupohja vasta kun se on jäähtynyt. Kakkupohjat voi myös pakastaa varastoon! Myös täytteineen päivineen.




LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...