6.12.2011

Piparitaikina


Nyt tuoksuu NaMinkin kodissa joulu. Olin niin ahkera että tein piparitaikinan itse. Varmaan viimeksi lapsena leiponut pipareita itsetehdystä taikinasta. Ja se on juuri yhtä hyvää kuin muistinkin!

Tästä taikinasta tulee melkoinen määrä pipareita. Lisäksi se on hieman ärhäkämpi maultaan, joten voipi olla ettei se ole ihan kaikkien mieleen. Tämä taikina on helposti käsiteltävä, eikä se murene yhtä helposti kuin kaupan valmistaikinat.

Tässäpä teillekin tämä jouluinen reseptini:


Piparitaikina:

2.5 dl siirappia (käytin vaaleaa)
0.5 dl vettä
3 dl fariinisokeria (käytin muscovadoa)
250 g voita
2 tl neilikkaa
2 tl kanelia
2 tl inkivääriä
2 tl pomeranssin kuorta
2 munaa
1 tl suolaa
2 tl soodaa
1 tl vanilliinisokeria
n. 10-11 dl vehnäjauhoja

Kiehauta kattilassa siirappi, vesi, sokeri, neilikka, kaneli, inkivääri, pomeranssi ja voi. Anna seoksen jäähtyä.

Kaada seos kulhoon ja lisää munat. Sekoita joukkoon jauhot, joihin on sekoitettu suola, sooda ja vanilliinisokeri.

Taikinan kuuluu jäädä hieman löysähköksi, sillä se kovettuu jääkaapissa. Jos jauhoja lisää liikaa, tuloksena on mureneva taikina. Valmis taikina kumotaan jauhotetulle alustalle, esim. tarjottimelle tasaiseksi levyksi, jotta se jähmettyy tasaisesti ja nopeasti. Taikinan annetaan olla kylmässä mielellään yön yli, mutta vähintään 4-5 tuntia. Itse tein taikinan aamulla ja leivoin illalla. Valmis taikina säilyy kylmässä useamman päivän, joten kaikkea taikinaa ei ole pakko leipoa kerralla.


1 kommentti:

  1. nami, itsetehdyt piparit ovat kyllä parhaita, ja se piparin tuoksu, kun ovat uunissa! :)

    VastaaPoista

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...