31.8.2010

Mustikka-murupiirakka ja vaniljakastike



Tästä piirakasta tuli kerrassaan suussa sulavaa. Samalla äitini reseptillä olen piirakoita tehnyt jo pienestä pitäen. Täytteet vain vaihtuu. Kokeilin myös ensimmäisen kerran tehdä itse vaniljakastikkeen ja aloittelijan tuurilla onnistuin siinäkin loistavasti. Oma kehu haisee.


Vaniljakastike:

2 dl kuohukermaa
1 dl maitoa
1 kananmuna
1-2 rkl sokeria
1.5 rkl maissi- tai perunajauhoa
1-2 rkl vaniljasokeria tai 0.5 kpl vaniljatankoa

Tee ensin kastike, jotta se ehtii jäähtyä ja kylmettyä ennen tarjoilua.

Kuumenna kattilassa kerma, maito, rikottu muna, sokeri ja siivilöity maissi- tai perunajauho hyvin sekoittaen. Älä anna kiehua, sillä muuten kastikkeesta tulee paakkuinen tuon munan takia. Toisaalta, kastike varmaan onnistuisi hyvin myös ilman munaa, jos jauhojen määrää hieman lisäisi. Täytynee kokeilla.


Jos käytät vaniljatankoa, se luonnollisesti 'keitetään' muiden mukana.


Käytin itse maissijauhoa, mutta mielestäni siitä tuli kastikkeeseen aavistus maissin makua, joten perunajauho olisi ehkä parempaa. Kastikkeen voi tehdä myös pelkkään kermaan tai maitoon. Riippuen siitä, kuinka paksun kastikkeen haluat, voit lisätä maissijauhon määrää hivenen.


Kun kastikkeen koostumus on mielestäsi sopiva, ota kattila pois levyltä. Anna jäähtyä ihan hetkinen ja lisää vaniljasokeri. Vaniljasokerin määrällä voit säädellä kuinka vaniljaista kastikkeesta itse haluat. Jäähdytä kastike jääkaappikylmäksi ennen tarjoilua.



Lisäys 20.9.2010, munaton versio: Kokeilin kastiketta yksinkertaisemmin niin, että kiehautin 2 dl kuohukermassa (vaihtoehtoisesti voi käyttää kermamaitoa) puolikkaan vaniljatangon. Lisäsin vaniljatangon siemenet kermaan ja hieman sokeria päälle ja suurustin kastikkeen maissijauhoilla. Hyvin toimii ilman tuota kananmunaa. Lisäksi vaniljatangosta tulee pehmeämpi maku. Vaniljasokeria käyttäessä kastikkeeseen tuli aavistuksen karvas sivumaku.



Pohja:

2 dl sokeria
4 dl vehnäjauhoja
100 g voita
1 kananmuna
1 tl leivinjauhetta
1 tl vaniljasokeria
1 dl maitoa


mustikoita



Sulata voi. Mittaa astiaan sokeri ja jauhot ja sekoita ne voisulaan niin että seoksesta tulee murumainen. Ota noin reilu dl seoksesta syrjään. Se lisätään piirakan päälle ennen paistoa.



Lisää loppuun seokseen muna, leivinjauhe, vaniljasokeri ja maito. Sekoita taikina tasaiseksi.



Kaada taikina piirakkavuokaan, lisää päälle mustikat ja lopuksi alussa erottamasi muruseos.

Paista 200 asteessa n. 30 minuuttia.



11 kommenttia:

  1. Hei! Etsin vaniljakastiketta ilman kananmunaa ja tulin sivullesi. En löytänyt hakemaani, mutta olen tosi iloinen, että löysin blogisi: upea kokonaisuus - aivan ihanan nostalginen blogipohja, resepteissä selkeät ohjeet ja kuvat, suorastaan kutsuvat kokeilemaan! Lämpimin terveisin ruotsinsuomalainen Värmlannista

    VastaaPoista
  2. Hei!

    Kiitos kommentistasi. Ihan mieltä lämmitti! Vaniljakastike onnistuu helposti myös ilman munaa. Se ei mielestäni ole olennainen osa kastikkeen onnistumisessa. Parhaimman kastikkeen saat kun keität vaniljatangon puolikasta purkillisessa kermaa/kemamaidossa reilut 5 minuuttia. Lisää siemenet vaniljatangosta ja hieman sokeria. Sitten lisäät maissijauhoa, jolla suurustat sen. Pari rkl pitäisi riittää, riippuuu tietenkin kuinka paksua haluat kastikkeesta.

    VastaaPoista
  3. ... Siis kermamaidossa. Pikkuinen kirjoitusvirhepaholainen :)

    VastaaPoista
  4. Aivan ihana piirakka, suli suussa ja tosi helppo tehdä. Mieskin tykkäsi vaikka normaalisti kommentoi: On vähän kuivaa :D

    VastaaPoista
  5. Piirakka uunissa. samalla teen piimäpohjaisia aamiaisvohveleita.. että on hyviä.

    VastaaPoista
  6. Hyvä ja helppo ohje. Lisäsin vielä muruseoksen alle luonnonjogurtti-muna-seoksen jonka maustan vaniljasokerilla, ja vasta sitten marjat päälle. Näin saa helposti kuorrutetun marjapiirakan, ja ihanan vaniljaisen mauan mustikkapiirakkaan. Piirakka paistuu uunissa lauantai-illan herkuksi :D

    VastaaPoista
  7. En enää tee muilla ohjeilla marjapiirakoita kun tämän löysin, ihan paras ja helppo resepti ja voittaa murupohjat ym 100-0! Kiitos :)

    VastaaPoista
  8. Kiitos hyvästä reseptistä! :D vähän mokasin sitä tehdessä, ja käytin vahigossa soodaa... Onnistui silti hyvin. Joskus täytyy katsoa, miten leivinjauhe eroaa tästä soodasta! :D

    VastaaPoista
  9. Jos käyttää keinotekoista vanilliinisokeria niin se kannattaa laittaa vasta ihan lopuksi muuten se muuttuu juuri noin kirpeäksi. Muista vaniljakastikeohjeista luin myös että maissijauhoa pitäisi keittää mutta jos käyttää kananmunaa niin ei saa keittää vain kiehauttaa. Siksi maissijauho jää raaaksi ja maistuu. Perunajauho toimisi molemmilla tavoilla paremmin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos vinkistä. Tämäkin jo niin vanha resepti että omakin tietous on ihan eri luokkaa kuin reseptiä tehdessä, hankala vaan jälkikäteen alkaa päivittelemään näitä ajankohtaisemmiksi :)

      Poista
  10. Onko tässä ohjeessa ihan sama, käyttääkö tuoretta vai pakastemustikkaa? Tai jos käyttää pakastetta, tarviiko niiden sulaa ensin?

    VastaaPoista

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...