25.8.2010

Mansikka-unelma täytekakku


Juhannuksena tein mansikkakakun äitini ja hänen miesystävänsä 5-vuotis kihlajaispäivän kunniaksi. Tämä oli ensimmäinen kerta kun panostin kakun ulkonäköön ja kokeilin pursottamista. Jälki ei ole aivan täydellistä, mutta mielestäni oikein hyvin ensikertalaiselta.


Pohja:

4 munaa
1.5 dl sokeria
1 dl vehnäjauhoja
1 dl perunajauhoja
1/2 tl leivinjauhetta

kostutukseen omenamehu tai vaniljamaito

Tähän kakkuun tein kaksi pohjaa, sillä äitini kakkuvuoka oli aika laakea ja pohja jäi matalaksi.

Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi. Vaahdon tulee olla kovaa ja melkein valkoista. Tämä vaihe on kaikkein tärkein kunnon pohjan teossa, sillä muuten pohjasta ei tule kuohkeaa ja se lässähtää. Sekoita jauhot, perunajauhot ja leivinjauhe keskenään ja siivilöi ne varovaisesti vaahtoon kääntelemällä esim. nuolijalla, kunnes taikina on tasaista.

Kaada kakkutaikina voideltuun ja korppujauhotettuun vuokaan. Vaihtoehtoisesti voit vuorata vuoan leivinpaperilla. Äidiltäni opin että jos korppujauhojakaan ei satu kaapissa olemaan, mannasuurimot ajavat saman asian.

Tämä taikina on mitoitettu halkaisijaltaan 24-26 cm vuokaan. Paista kakkua 170 asteessa n. 30 minuuttia. Kokeile pohjan kypsyyttä cocktail- tai tulitikulla. Jos tikkuun ei jää taikinaa, on pohja kypsä.

Kumoa kakku jäähtymään. Kun se on jäähtynyt, leikkaa pohja kolmeen kerrokseen.


Mansikkamousse:

6 dl vispikermaa
n. 1 litra mansikoita
3 liivatelehteä tai 3 tl liivatejauhetta
tilkka vettä
1.5 dl tomusokeria
2 rkl vaniljasokeria

Laita liivatelehdet likoamaan runsaaseen kylmään veteen. Vaihtoehtoisesti voit käyttää liivatejauhetta. 1 tl jauhetta vastaa yhtä lehteä. Jauhe tosin on toisinaan paakkuuntuvaa sorttia, joten itse suosin lehtiä.

Soseuta mansikat. Ei ole väliä millä sen teet eikä lopputuloksen tarvitse olla tasainen, paakkuja saa jäädä.

Vatkaa kerma vaahdoksi, varo vatkaamasta sitä liikaa. Sanoisin, että vaahto on valmista kun siihen jää 'aallot' eli selkeät jäljet vispilästä, ja se näyttää jämäkältä. Lisää tomusokeri ja vaniljasokeri. Tomusokeri tekee vaahdosta jämäkämpää, helpommin pursotettavampaa ja toimii makeutusaineena.

Kuumenna tilkka vettä ja liuota liivatelehdet siihen. Anna jäähtyä hetkisen. Ei haittaa vaikka seos jäähtyisi liikaa ja alkaisi kökkööntymään, voit aina kuumentaa seosta uudelleen. Jäähdytys on tärkeää, sillä kuuman nesteen lisääminen kermavaahtoon aiheuttaa kerman juoksettumisen.

Lisää liivateneste ohuena nauhana mansikkasurvoksen joukkoon ja sekoita tasaiseksi.

Lisää kermavaahto mansikkasurvokseen ja sekoita tasaiseksi.

Laita mansikkamousse hetkeksi kylmään jämäköitymään.

Kakku kootaan irtopohjavuokaan, jotta täyte ei valu pois. Laita irtopohjavuoan rengasosa kakkualustan päälle ja aseta ensimmäinen pala kakkupohjaa renkaan sisään. Jotta vältetään liika sottaaminen ja alusta säilyy siistinä, laita palaset leivinpaperia pohjan ja alustan väliin siten että paperi on n. 2 cm pohjan alla. Paperit on helppo vetäistä pois alta kun kakku on koristeltu.

Kostuta ensimmäinen pala pohjaa omenamehulla. Kostuttaa voit myös vaniljamaidolla: 1 tl vaniljasokeria/1 dl maitoa. Kaada pohjan päälle puolet mansikkamoussesta. Lisää moussen päälle toinen palanen pohjaa ja kostuta se. Lisää toinen puolikas moussea taas pohjan päälle ja moussen päälle kolmas pala pohjaa kanneksi. Kostuta myös kansipala.

Nosta kakku jähmettymään ja kostumaan kylmään, mielellään seuraavaan päivään, mutta pari kolme tuntiakin pitäisi riittää siihen, että täyte ei enää valu pois välistä.

Päälle:

4 dl vispikermaa
1 dl tomusokeria
2 rkl vaniljasokeria
1 dl hyytelösokeria
2 dl vettä
tuoreita mansikoita

Vispaa kerma vaahdoksi, lisää tomusokeri ja vaniljasokeri. Halutessasi voit käyttää mansikkatomusokeria tavallisen tomusokerin tilalla, jolloin kermakin maistuu mansikalle ja on vaaleanpunainen väriltään.

Koristele kakku haluamallasi tavalla. Pursottaessa kermaa menee enemmän kuin levittäessä. Ennen pursottamista kannattaa koko kakun päälle sivellä ohut kerros vaahtoa.  Näin varmistetaan ettei kakkupohjaa jää näkyviin mansikoiden ja pursotusten alta ja lopputulos on tasainen.

Pilko mansikat ja lisää ne kakun päälle haluamallasi tavalla. Mansikat kannattaa lisätä ennen kakun päälliosan mahdollisia pursotuksia.

Kiehauta vesi ja liutota hyytelösokeri siihen. Sekoita kunnes seos on kirkasta eikä siellä näy paakkuja. Anna jäähtyä hetki. Sekoittele seosta välillä ettei pinnalle tule kalvoa. Levitä mansikoiden päälle sudilla, näin saat mansikoihin kauniin kiillon. Kaikkea ei ole pakko käyttää.

Ja eikun herkuttelemaan!









Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...