22.8.2010

Perus vehnäpulla


Päätin ajan kuluksi leipoa vehnäsiä ja lisätä ohjeen tänne, niin saadaan tämä blogi kunnolla pyörähtään käyntiin. Tämä ohje on ehdottomasti paras, mihin olen törmännyt. Pullista tulee todella kuohkeita, taikina on helppotekoinen ja onnistuu varmasti, vaikket jauhopeukaloa omistaisikaan.

Lisäksi olen selittänyt näiden pullien niin rautalangasta vääntäen, ja paria muutakin asiaa sivuten, että on ihme jos epäonnistut :)

Taikina (n. 18 kpl):

50g hiivaa
100g voita
3dl maitoa
1/2tl suolaa
1dl sokeria
2tl kardemummaa
n. 8-9dl vehnäjauhoja
Munan, tai pari voiteluun
Raesokeria

Pullista saat laktoosittomia, kun valitset laktoosittoman voin/margariinin ja laktoosittoman maidon.

Samalla taikinalla voit tehdä korvapuusteja, suklaamurupuusteja tai vaikka Dallaspullia. Dallaspullaohjeen löydät blogistani erikseen.

Murenna hiiva sopivan suureen kulhoon. Se kannattaa ottaa huoneenlämpöön jo vähän ennen leipomista, sillä hiiva tarvitsee hieman lämpöä toimiakseen ja jääkaappikylmä hiiva viilentää nesteen, jolloin nesteen lämmitys on aikalailla turhaa. Tuorehiivan sijasta voit käyttää kuivahiivaakin, 50g vastaava määrä selviää kuivahiivapaketin kyljestä. Itse käytän aina tuorehiivaa, sillä niinä muutamina kertoina kun olen kuivahiivaa käyttänyt, ei taikina ole noussut ollenkaan niin paljon kuin tuorehiivalla.

Sulata voi (tai margariini, tarvittaessa laktoositon) kattilassa. Samassa kattilassa voit lämmittää myös maidon (tarvittaessa laktoositon) kädenlämpöiseksi, älä kuitenkaan keitä sitä. Jos tulee liian kuumaa, anna jäähtyä, sillä liian kuuma neste 'tappaa' hiivan.

Kaada sula voi ja lämmin maito hiivan päälle, ja liuota hiiva nesteeseen. Lisää sokeri ja anna sen sulaa nesteeseen. Hiiva tarvitsee myös makeutta toimiakseen, siksi monissa leipäresepteissäkin on käytetty esim. sokeria, siirappia tai hunajaa.

Lisää kardemumma ja suola. Muistan lukeneeni jostain että suolaa ei saisi lisätä suoraan hiivan 'päälle', sillä se on toinen hiivan vihollisista liian lämmön kanssa.

Lisää jauhoja vähän kerrallaan ja sekoita nesteeseen. Tämä taikina on siitä hyvä, että se ei vaadi suurta vaivaamista ja taikina alkaa aika helposti ja nopeasti irrota kulhon reunoilta. Taikina on valmista, kun se ei enää tartu kiinni kulhoon ja tuntuu suhteellisen kiinteältä. Käsiin se ainakin itselläni tarttuu silti jonkin verran kiinni. Kannattaa tarkistella jauhon tarvetta tuossa 8 dl kohdalla viimeistään ja lisätä ihan ripaus kerrallaan, jos tarvitsee. Jätä taikina mielummin löysäksi, kuin että lisäät liikaa jauhoja, sillä liikoja jauhoja ei saa pois, mutta jauhoja voi aina lisätä pullia pyöritellessä. Liika jauho aiheuttaa myös sen että pullista tulee raskastekoisia ja kuten arvata saattaa, jauhoisia.

Anna taikinan nousta n. 30 minuuttia lämpöisessä ja vedottomassa paikassa liinan alla. Tätä hyvää vinkkiä olen itse käyttänyt: lämmitä mikrossa tilkka vettä, ota vesi pois ja laita taikinakulho tilalle, sulje ovi ja anna taikinan nousta siellä. Mikro ei tietenkään saa enää olla päällä :)

Kun taikina on noussut n. kaksinkertaiseksi, kumoa se kevyesti jauhotetulle pöydälle ja laita uuni lämpiämään 250 asteeseen. Jaa taikina kahtia ja pyöritä kummastakin puoliskosta pötkö. Leikkaa pötköistä haluamasi kokoisia paloja haluamasi määrä ja pyörittele ne pulliksi. Muista että taikina nousee vielä. Tämä taikina riittää noin kuuteentoista isohkoon pullaan.

Laita pullat leivinpaperin päälle uunipellille ja anna kohota liinan alla n. 10-15 minuuttia. Riko muna/munat kulhoon ja vatkaa niitä hieman haarukalla, jotta niiden rakenne rikkoutuu ja pullat on helpompi voidella. Voitele pullat ja ripottele päälle raesokeria, vaihtelua saat kun käytät värillistä raesokeria.

Paista pullia uunin keskitasolla 5-10 minuuttia, riippuen uunista ja siitä, kuinka tummia niistä haluat. Itse kypsyminen ei vie kuin reilun 5 minuuttia. Kannattaa kurkata välillä uuniin, tosin luukun turha aukominen hukkaa uunista lämpöä ja pidentää paistoaikaa. Parhaimpaan lopputulokseen pääset kokeilemalla.

Ja sitten vain nauttimaan!
Toivottavasti tästä ohjeesta oli apua.





1 kommentti:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...