11.4.2015

Jumalaiset kinuski-donitsit Arnoldsin tyyliin


Arnoldsin Originals -donitsit, kinuskisena. Ne vaan on niin ah! Pidemmän aikaa olen pohtinut mikä niiden salaisuus on. Nyt kun aivonystyrät ovat olleet kovassa käytössä, pääsin aika lähelle Arnoldsia näillä omilla donitseillani/munkeillani. Ehkä vieläkin pehmeämpi saisi olla. Resepti on luotu käyttäen vain omaa ammattitaitoa, -tietoa ja päätelmiä kyseisten donitsien ulkonäöstä. Absoluuttinen totuus se ei ole, kun en tiedä heidän faktaksi valmistusprosesseja tai tarkkoja reseptejä. Ja tarkkaan varjeltuja nämä asiat varmasti ovat. Kuten kuuluukin. Mutta läheltä liippaa...

Tässä päätelmiä::

Tasainen pyöreys ja tasalaatuinen koko saadaan ottamalla munkkiaihiot muoteilla kaulatusta levystä. Tuoteseloste paljastaa taikinan olevan munaton, mutta sisältävän laktoosia, eli raaka-aineista löytyy maitotuotteita. Maitotuote on todennäköisimmin kuorrutteessa oleva kerma ja itse munkki on leivottu ehkäpä veteen, sillä taikina on suht vaalea jopa paistettuna. Paistoväriin taas vaikuttaa kananmuna, sokeri ja se maito, joten kun kananmuna ja maito puuttuu, jää värikin vaaleammaksi. Pinnan rasvaisuus ja sivussa näkyvä vaalea "makuraita" paljastaa kyseessä olevan uppopaistettu hiivataikina eli suomeksi munkkitaikina ilman kardemummaa. Optimaalinen pehmeys taas tulee runsaasta nostattamisesta. Runsas nostattaminen taas vaatii loistavan sitkon jotta rakenne kestää. Kuulostaa loogiselta, eikö?

 Omassa taikinassani on munaa ja maitoa suoranaisesta tottumuksesta, mutta munan voi yhtälailla jättää pois ja vaihtaa maidon veteen. Maidolla tulee kyllä parempaa, punaisella nimittäin! ;) Väärässä paikassa on turha säästellä kaloreissa.

Edit. 26.4.2015
Suolan määrä muutettu ruokalusikallisiksi palautteen vuoksi. Ilmeisesti ihmisten vaa'at näyttää näyttää eri lukemia kuin omani ja on hämmästelty kummasteltu kun suolaa tulee "peräti 1.5 rkl".



Kinuskidonitsit (24 kpl):

500g maitoa
25g hiivaa
125g fariinisokeria
75g voita
1 muna
3/4 osa rkl suolaa
n. 1000g jauhoja
2tl leivinjauhetta

-Lämmitä maito ja liuota siihen sokeri ja hiiva, käytin fariinia karamellimaisemman maun saamiseksi, mutta tavallinen kidesokeri käy myös.
-Sekoita leivinjauhe puoleen jauhoista.
-Lisää maitoon leivinjauhe+jauhot, muna, pehmeä voi ja suola.
-Vaivaa yleiskoneessa ja lisää jauhoja vähitellen kunnes taikina irtoaa kulhon reunoista ja on tasaista. (N. 10 minuutin vaivaus)
-Anna levätä kulhossa peitettynä noin vartti.
-Kaulaa taikinasta n. 2 cm paksu matto, anna maton levätä jotta siitä otettavat palat eivät vedä soikeaksi taikinan jännityksen vuoksi. Kun taikina on levännyt, ota siitä 8-10 cm muotilla palasia.
-Siirrä palaset öljytyn leivinpaperin päälle ja irrota niistä keskusta 2-3 cm muotilla. Peitä liinalla ja jätä nousemaan ainakin 45 min - tunniksi lämpöiseen paikkaan. Itse kohotan joko uunissa 30 asteessa tai kuumalla vedellä täytetyn tiskialtaan päällä.
-Kuumenna öljy 180 asteiseksi ja paista donitsit molemmin puolin. Ne saattavat vajota ensin pohjaan mutta nousevat pintaan kun leivinjauhe aktivoituu. Ei siis syytä paniikkiin. Väri saa olla hieman vaaleampi kuin munkeissa.
-Laita paistetut donitsit talouspaperin päälle kuivumaan.
-Kuorruta jäähtyneenä.

Vinkki!
-Tiedät koska tuote on tarpeeksi kohonnut, kun taikinaa sormella tökätessä taikina kimmahtaa takaisin, eikä siihen jää kuoppaa.
-Kokeeksi on hyvä paistaa ensin yksi, ja kurkata sen sisälle, jotta näet kauanko paistumisessa oikeastaan meneekään. Sitten on hyvä värin perusteella arvioida kypsyys.
-Jos kohotus on onnistunut, munkeissa komeilee "makuraita" kyljessä. Mutta ei haittaa vaikkei sitä syntyisikään.



Kinuskiuorrute:

125g fariinisokeria
125g kidesokeria
250g kermaa
2 riviä Pandan valkosuklaata
 pari palaa tummaa suklaata ja nonparelleja

-Keitä kattilassa miedolla lämmöllä kermaa ja sokereita, kunnes seos on selkeästi sakeampaa ja kinuskimaista.
-Lisää joukkoon valkosuklaa ja sekoita varovasti kunnes suklaa on sulanut sekaan.
-Kuorruta välittömästi dippaamalla donitsin sileämpi puoli kinuskiin.
-Jos haluat päälle nonparelleja, tulee nekin laittaa heti kuorrutteen jälkeen, sillä tämä kuorrute kovettuu nopsaan.
-Koristele halutessasi suklaaraidoilla.
-Käytä kylmässä jotta kuorrute ja suklaa kovettuu.

Vinkkejä!
-Jos kinuski jähmettyy liikaa, lämmitä sitä varovasti uudelleen ja pidä levyllä jotta se pysyy juoksevana.
-Kinuskin keitto on haastavaa jos sitä ei ole tehnyt ennen tai riittävästi tunnistaakseen oikean koostumuksen. Jos kinuskia on keitetty liikaa, se saattaa leikata suklaata lisätessä eli rasva lähtee erottumaan. Tämän korjaa lisäämällä ruokalusikallisen kermaa ja sekoittamalla. 
-Vastaavasti liian vähän keitetty kinuski valuu, sillä ei tule peittävää kerrosta eikä se jähmety. Hyvä keino varmistaa onko kinuski sopivan keittynyttä on dipata puukapusta tai silikonilasta kinuskiin, pitää sitä hetki ilmassa vaakatasossa siten että kinuskia on lastan päällä ohut kerros. Jos kinuski ei lähde valumaan kun se on jäähtynyt ja lastan kääntää alaspäin, se on tarpeeksi paksua. 
-Kuorrutteena voi käyttää myös eri suklaita, tai kastaa donitsit ihan vaan sokeriin.



30 kommenttia:

  1. Aivan ihanan näköisiä! Voi slurps! Arnoldsit on kierrettävä kaukaa... sen verran ihania herkkuja myyvät! Mun lemppari on kinuskisydän kun siellä on sisällä se vaniljakreemi ;D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä en edes laskenu montako meni omaan suuhun, ihan tarpeeksi monta. Ja vapuksi varmaan uudestaan :D

      Poista
    2. Pääsin viime viikolla vihdoin testaamaan tuon kinuskikuorrutteen ja kyllä oli hyvää! Valkosuklaa antoi kivan koostumuksen kinuskille, tykkäsin siitä tosi paljon :D Kiitos siis jälleen mahtavasta reseptistä!

      Poista
  2. Ihanaa, hyviä vinkkejä myös kinuskin tekoon, se on aina ollut minulle ihan älyttömän haasteellista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toi valkosuklaan lisääminen on sellainen asia mikä monesti pelastaa jos on jäänyt liian löysäksi. Mut joo, ei se ihan helppoa oo varsinkaan jos ensimmäisiä kertoja keittelee. Itse en oo vesilasitesteistä koskaan perustanut, sekin on niin tulkinnan varainen juttu.

      Poista
  3. Ihanalta näyttäää !!

    VastaaPoista
  4. Nam! Näitä kyllä kokeillaan vappuna!

    VastaaPoista
  5. Hei mites ton kuorrutuksen laittamisen kanssa.. Voinko laittaa tänään illalla jo kuorrutuksen jos huomenna vasta tarjoilen donitsit? Meinaan että tuleeko donitseista jotenkin "kovia" jos ne on yön jääkaapissa? :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mennyt ihan ohi koko kommentti. Ihan syötäviä oli seuraavanakin päivänä vaikka nää oli yön yli kylmässä, ei siis kärsineet siitä mitenkään.

      Poista
    2. Voiko kuorruttaa vasta seuraavana päivänä?! �� jos siis teen edellisenä iltana donitsit, mutta tarjoilu vasta seuraavana päivänä.

      Poista
  6. Millaisia nuo muotit siis ovat?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Käytän itse ihan metallista muottisarjaa missä on erikokoisia rinkuloita, mutta yhtähyvin muottina voi käyttää juomalasia tai kulhoa ja jotain pienempää keskustaa varten, kuten vaikka tyllaa tai jonkun pullon korkkia.

      Poista
  7. Kun ei ole tota yleiskonetta, niin kauan käsin vaivaamista pitäis tehdä, vai pitäiskö käyttää sähkövatkaimen taikinakoukkuja? Entäs kuinka kauan toi kaulittu levy annetaan levätä ennen palojen ottamista? Ja tehäänkö niistä rei´istä ja ylijäämäosista uus levy ja toimitaan samalla tavalla?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Levystä voi ottaa testipalan ja katsoa pitääkö se muotonsa, eli ei vedä soikeaksi. Keskustat voi paistaa sellaisinaan palleroiksi ja kantit voi kaulita uudelleen levyksi niin kauan kunnes taikina on käytetty. Sähkövatkaimen taikinakoukkujen funktiota en ymmärrä ollenkaan, harvoissa on tehoa niin paljon että niillä kärvähtämättä taikinaa vaivaisi. Käsin parempi mitä kauemmin jaksaa vaivata.

      Poista
  8. Ja vielä lisäys äskeiseen kysymys tulvaan :) Paljonkohan sitä öljyä paistamiseen tarvii?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Riippuu missä paistat, laakea kattila tarvitsee toki enemmän kuin kapeampi. Sen verran pitää olla että munkki siinä nätisti kelluu ja peittyy öljyn alle jos se uppoaa pinnan alle.

      Poista
  9. Kiitoksi ihanasta reseptistä. Nyt sain vihdoin ja viimein testattua ja otsikkonsa mukaan Jumalaisen herkullisia!
    http://heidinhullutuksia.blogspot.fi/2015/06/jumalaiset-kinuski-donitsit-arnoldsin.html

    VastaaPoista
  10. Arnoldsin donitseissa ei käytetä taikinassa kananmunaa. Vink*

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jep. Näinhän mä olen tekstissä todennutkin :)

      Poista
  11. Tämä täytyy napata mukaan. Kiitos hei mielettömän hienosta julkaisusta täällä. Kerrot seikkaperäisesti. Mukava!

    VastaaPoista
  12. Kuullostavat ihanilta! En omista vaakaa,joten voisitko mitenkään kertoa nuo kinuskikastikkeen ainesosien määrät desilitroina?

    VastaaPoista
  13. Emmää kestä! Oon ihan koukuttunut sun blogiin! Täällä mä kyttään kynä ja paperia kädessä ja teen listaa herkkupäiviä varten :D Ihana blogi!

    <3 Lola

    VastaaPoista
  14. Makuraita tulee about aina jos vaan muistaa laskea rinkilät kattilaan ylösalaisin vrt. Miten päin oli pellillä. Eli se puoli joka oli raahattua peltiä vasten niin ylöspäin niin donitsi pääsee kohoamaan kostean pinnan vuoksi paremmin kuin jos laittaisi kuivan kuoren ylöspäin ����

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä asia puoltaa myös sitä, että ensin paistunut puoli tulee aina kauniimmaksi, joten se pinta mikä on kohotettaessa ollut ylöspäin, laitetaan aina paistumaan ensin.

      Poista
  15. Paljonhan tää 2riviä suklaata ois grammoissa? Panda muutti levyjään, onko tää nyt sit vanhojen mukaan?

    VastaaPoista
  16. Hyviä, mutta maistuvat enemmän munkille kuin donitsille.

    VastaaPoista
  17. Hauska fakta, ainakin vuonna 2013 tein työkseni arnoldsin donitseja itse heidän valmisjauhoseoksesta erään suuren leipomoyrityksen linjastolla. Donitsit paistettiin valmiiksi asti, jonka jälkeen pakastettiin. Todellisuudessa arnoldsin donitsit ovat siis ainakin kaukana tuoreista, vaikkei se niiden makua toki poista :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. osaisitko kertoa reseptiä 😅

      Poista
  18. Todella ala-arvoinen ohje.

    VastaaPoista

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...