Kokeilinpa minäkin Fudgea ohjeella jonka postasin leivontafoorumille. Nämä ovat ihan kuin kaupan karkkilaarista ostettuja.
Keitin massaa alkuun liian vähän, sillä Fudge ei jähmettynyt tarpeeksi. Kermaruusun vinkillä jaoin massan kahteen osaan, jotka laitoin takaisin kattiloihin ja 'sulatin'. Toiseen puoleen lisäsin Fazerin Salmiakki-Suklaata 100 g ja toiseen saman verran Marianne-suklaata. Sitten massa takaisin jähmettymään ja johan onnistui! Suklaa toimii siis Fudgessakin kovettajana.
Mietin myös olisiko massaa voinut vaan yksinkertaisesti keittää lisää ilman suklaalisäyksiä, vaikka se olikin jo kertaalleen jäähdytetty...?
Tuo Salmiakki-Suklaa antoi Fudgelle aivan loistavan maun. Itse en tuosta suklaasta pelkiltään juuri tykkää, sillä salmiakin maku on mielestäni jotenkin hurjan pistävä, mutta Fudgessa se maistuu vain miedosti. Suosittelen kokeilemaan!
Sen sijaan Marianne-versio ei juurikaan maistunut Mariannelta, vain miedosti jälkimaultaan. Ilmeisesti suklaata olisi tarvinnut laittaa enemmän. Tai vaihtoehtoisesti olisi voinut sulattaa ihan Marianne-karkkeja. Niistä varmaan olisi saanut enemmän makua ja se sisus kuitenkin on suklaata.
Tämä Vaniljafudge-ohje toimii pohjana kaikenlaisiin Fudgeihin.
Fudge:
1 tlk kondensoitua maitoa
500 g sokeria
120 ml vettä
4 rkl voita
2 tl vaniljauutetta
Kondensoitu maito, sokeri, vesi ja voi lisätään korkeaan kattilaan. Kattilaksi kannattaa varata ennemmin liian suuri, kuin pieni kattila, sillä seos kuohahtaa nopeasti korkeaksi, kun se alkaa kiehumaan.
Seosta keitetään hiljalleen n. puoli tuntia, koko ajan hyvin pohjaa myöten sekoittaen, ettei sokeri pala pohjaan. Puolen tunnin kieppeillä seoksen kuuluisi olla kunnolla kokoon keittynyttä, paksua ja tahmaista ja ennenkaikkea väriltään fudgen väristä, eli sellaista maitokahvin väristä.
Keittäminen on aika tarkkaa puuhaa ja täydelliseen lopputulokseen pääsee vain kokemuksen kautta. Jos seosta keittää liikaa, se muuttuu toffeeksi. Jos taas keittää liian vähän, se ei jähmety. Mutta kuten yllä jo todettiin, tilanteen voi pelastaa suklaan avulla.
Edit. 13.11.2010: Kinuskikissan Fudge-ohjeessa luki, että Fudge on valmista kun se saavuttaa lämpötilan 116 astetta. Eli jos haluaa pelata varman päälle, ostaa mittarin ja käyttää sitä :)
Edit. 13.11.2010: Kinuskikissan Fudge-ohjeessa luki, että Fudge on valmista kun se saavuttaa lämpötilan 116 astetta. Eli jos haluaa pelata varman päälle, ostaa mittarin ja käyttää sitä :)
Kun seos on valmis, siihen lisätään vaniljauute ja vatkataan seosta tehosekoittimella pari minuuttia.
Valmis Fudgemassa kaadetaan rasvattuun tai leivinpaperilla vuorattuun astiaan jähmettymään. Jähmettymisessä saattaa mennä useampi tunti. Jähmettymistä voi nopeuttaa pakastamalla Fudgen ja leikkaamalla sen jäisenä kuutioiksi.
Kuutiot kannattaa laittaa vielä hetkeksi kylmään kuutioinnin jälkeen, näin leikkauspintakin kovettuu. Säilytys jääkaapissa tai pakastimessa, mistä voi tarpeen tullen ottaa sopivan määrän sulamaan.
Oi, mikä blogi täältä löytyikään! Ulkoasultaan ihana ja reseptit just omaan makuun. Tämä pääsee kyllä seurantalistalle heti. Kiitos suomennetusta fudgeohjeesta, tämä menee testiin samantien. :)
VastaaPoistaHei KIITOS; sun vinkki pelasti mun ensimmäisen fudgekokeilun!!!
VastaaPoistaTein siis Kinuskikissan maitosuklaa-pähkinäfudgeja ilman lämpömittaria, jäivät liian löysäksi ja sattumalta näin vinkkisi, heitin sekaan tummaa suklaata ja hienosti jähmettyi! Kiitos miljoonasti! :)
Moi! Linkitin sinut ohjeinesi blogiini http://hiirenkorvala.vuodatus.net Kiva blogi! Eksyin tänne loistavan fudgeohjeen perässä.
VastaaPoistaIhana blogi:) Lisään seurattavien listaani:) Tämä ohje meneekin testiin joulukarkkien tekoon, kiitos:)
VastaaPoistamoikka. tuota kondensoitua maitoa saa valmiiksi keitettynä "toffeeksi" joten mitenkähän siitä onnistuisi tämän fudgen teko? tai siis, nopeuttaisi varmasti ainakin tekemistä, ei tarvisi keittää niin pitkään. :)
VastaaPoista