11.11.2010

Kinuskidonitsit


Pakko oli kokeilla kun olen ihan oikeaa donitsi-ohjetta etsinyt ja nyt sellaisen löysin, jenkkilästä asti. Siellähän niitä donitseja popsitaan. Oli jopa ihan helppoja ja nopeita tehdä.

Donitsin ja munkin ero on siinä että donitsissa ei ole hiivaa vaan se nostatetaan leivinjauheella. Molemmat kypsennetään öljyssä uppopaistamalla.

Donitsit voi myös kieritellä tomusokerissa/sirosokerissa, jos kinuskista ei tykkää. Tai päälystää vaikkapa suklaakuorrutteella.



Taikina (10 kpl):

50 g sokeria
50 g voita tai margariinia
1 muna
maustemitallinen suolaa
2 tl leivinjauhetta
2 rkl maitoa
170 g vehnäjauhoja

Vaahdota sokeri ja pehmeä rasva.

Lisää muna ja vatkaa hyvin sekaisin. 

Lisää maito, sekoita.

Lisää suola, leivinjauhe ja jauhot, sekoita hyvin.

Kauli taikina jauhotetulla alustalla n. parin sentin paksuiseksi levyksi. (Paksuus tuplaantuu, ellei jopa triplaannu paistettaessa) Ota pyöreällä muotilla levystä palasia, joihin teet pienellä pyöreällä muotilla reiän keskelle. Itse käytin pyöreää piparimuottia ja tyllaa väärin päin.

Kuumenna öljy kattilassa, testaa kuumuus vaikkapa leivän palalla: jos se jää pinnalle kellumaan ja alkaa 'porista' ja ruskistua kauniisti, on öljy kuumaa. Paistomittaria käytettäessä sopiva lämpötila on 175-180 astetta.

Pudota donitseja pari kerrallaan öljyyn, käytä reikäkauhaa apuna, ja ruskista kauniin ruskeiksi molemmin puolin. Nosta kypsät donitsit talouspaperin päälle jäähtymään. Paperi imee ylimääräisen öljyn itseensä.



Kinuski:

2.5 dl kuohukermaa
2.5 dl fariinisokeria
1 tl vaniljasokeria

Mittaa fariinisokeri ja kerma kattilaan. Kuumenna kiehuvaksi ja keitä hiljalleen, kunnes seos on muuttunut väriltään ja koostumukseltaan kinuskiksi. Kinuskikissalta löytyy yksityiskohtaiset ohjeet kinuskin valmistamiseen, mitäpä noita enää tänne erikseen lisäilemään.

Kun kinuski on melkein valmista, lisää vaniljasokeri ja sekoita tasaiseksi. Lusikoi donitsien päälle ja anna jähmettyä.

Oma kinuskini ei ihan täysin onnistunut, uskaltaisin syyttää siitä uutta Flora Kuohua jota käytin kinuskiin. Tai sitten en vaan keittänyt sitä tarpeeksi. Vesilasitesti kyllä tehtiin. Lisäksi kinuski jäi rasvalaikkuiseksi, epäilen että se imaisi itseensä rasvaa donitsin pinnalta.




1 kommentti:

  1. Kyllä uskaltaa flora kuohua syyttää, sillä sehän ei oe kermaa nähnytkään :)

    VastaaPoista

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...