28.11.2010

Jaffa-keksit/Jaffa-cakes



Jaffa-keksejä syödään muuallakin päin maailmaa. Ainakin Briteissä niistä käytetään nimitystä Jaffa-cakes, eli Jaffa-kakut. BBC:n sivustolla törmäsin ohjeeseen, miten tehdään Jaffa-keksejä itse. Näistä tuli hiukkasen isompia kuin kaupan kekseistä, mutta eihän leivonnassa olekaan tavoitteena päästä mahdollisimman lähelle teollista tuotetta. Maku ja rakenne oli kuitenkin sama.

Ohjetta piti hiukan soveltaa, sillä en ainakaan Prismassa törmännyt valmiiseen appelsiinihyytelöön, joten tein sen itse.



Keksipohjat (12 kpl):

2 munaa
50 g sokeria
50 g vehnäjauhoja

Vatkaa munat ja sokeri ilmavaksi vaahdoksi vesihauteessa. Älä anna vatkauskulhon koskettaa kuumaa vettä, ettei vaahto kuumene ja munat ala kypsyä.

Lisää jauhot ja sekoita tasaiseksi. Tässä vaiheessa voi myös käyttää sähkövatkainta, sillä nyt ei tehdä kakkupohjaa. Älä kuitenkaan vatkaa ylimääräistä, ettei taikinaan ala muodostua sitkoa.

Öljyä muffinssipellin kolot. Pullasutia on hyvä käyttää apuna, ettei öljyä tule liikaa. Jos käytät silikonista muffarivuokaa, ei koloja tarvitse öljytä.

Kaada taikinaa n. ruokalusikallinen kuhunkin koloon, tasoita pinta. Muffarivuokaa on hyvä käyttää apuna muidenkin keksien teossa, sillä näin kaikista kekseistä tulee saman kokoisia.



Paista keksejä 180 asteessa 8-10 minuuttia, kunnes niiden väri on vaaleanruskea ja taikinaa ei enää tartu kiinni tikkuun, kun painat tikun keksin keskikohtaan.



Anna keksien jäähtyä kylmäksi ennen niiden irroittamista vuoasta, muuten ne voivat hajota. Keksit tarttuvat hieman vuoan reunoihin kiinni, mutta irtoavat kun reunoja varovasti tökkii vaikka haarukalla alaspäin. Kuvassa irroitetut keksit paistopinta alaspäin.

Sitten täytteeseen. Makuahan voi vaihdella appelsiinista mansikkaan, vadelmaan tai vaikka omenaan.



Appelsiinihyytelö:

1 dl appelsiini-tuoremehua.
0.5 dl hyytelösokeria
2 rkl appelsiinimarmeladia

Kuumenna appelsiinimehu kattilassa, lisää hyytelösokeri ja anna kiehahtaa uudelleen. Lisää joukkoon marmeladi ja sekoita tasaiseksi. Kuumenna kunnes seos alkaa selkeästi sakeutua.



Kaada hyytelö irtopohjavuokaan jäähtymään. Kun se on jäähtynyt, siirrä jääkaappiin hetkeksi asettumaan. Käytin itse 16 cm vuokaa, mutta kerroksesta tuli vähän liian paksu ja jouduin tekemään neljään keksiin uuden hyytelön kun tästä ei ihan riittänyt. Hiukan isompi irtopohjavuoka olisi siis parempi, tai sitten tee hyytelöä kaksi satsia.



Avaa irtopohjavuoka ja kumoa asettunut hyytelö lautaselle. Tämä onnistuu parhaiten niin, kun asetat irtopohjan+hyytelön päälle lautasen ja kumoat koko homman nurin, niin hyytelö ei mene rikki.

Ota hyytelöstä pyöreällä muotilla palasia. Muotin tulisi olla ihan pikkuisen pienempi kuin mitä keksi on. Käytä haarukkaa apuna palasen irroittamisessa hyytelöstä.



Lisää jokaisen keksin päälle hyytelökiekko. Muista kääntää keksit viimeistään tässä vaiheessa niin että paistopinta on alaspäin ja tasainen pinta ylöspäin.

Sulata suklaa vesihauteessa. Ohjeessa suositeltiin käytettäväksi tummaa suklaata jossa on vähintään 70% kaakaota. Itse käytin ihan tavallista tummaa suklaata ja hyvin kävi sekin. Mieli tekisi kokeilla millaisia näistä tulisi valkosuklaalla!

Levitä suklaa keksien päälle pullasudin avulla niin, että hyytelö ja keksin vaalea pinta peittyy suklaalla. Itse lusikoin suklaata päälle, mutta sitä tuli paikoitellen aika paljon, joten tuo pullasuti-konsti on varmasti parempi. Pintaa voi sitten tasoitella vaikka lusikan avulla, jos se jää kovin epätasaiseksi.


14 kommenttia:

  1. Ihania...ovat aina olleet lempparikeksejä meillä. Kokeilen kyllä ohjeellasi jossakin vaiheessa, sieppaan sen nyt heti mukaan, kiitos!

    VastaaPoista
  2. Oi miten maukkailta nämä vaikuttavatkaan! Nam! =)

    VastaaPoista
  3. Hyviä kyllä oli. Kokeilen tällä viikolla hieman erilaista versiota näistä.

    VastaaPoista
  4. Mahtava resepti! Täytyy kyllä hetimmiten kokeilla!!

    VastaaPoista
  5. Ooooh, mäkin tahdon!
    Nämä blogit ovat tästä juuri hyviä; itsellä ei olisi tullut varmaan koskaan mieleen edes kokeilla jaffa-keksien tekoa itse! Mutta sinä kokeilit, onnistuit ja nyt minäkin tahdon!

    VastaaPoista
  6. Nyt vaan kaikki Jaffoja tekemään! :D

    VastaaPoista
  7. Kaverin vinkkaamana löysin tänne! :) Itse ajattelin jouluksi tehdä näitä vadelmatäytteellä ja valkosuklaalla. Vaikka oma suosikki ehkä onkin juuri tuo appelsiini. Nams! Laitan varmaan myös omaan blogiini ohjeen linkityksen kera, jos sopii?

    VastaaPoista
  8. Ihanan kuuloinen ohje! Jaffa keksit ovat meidänkin perheen lemppareita.

    VastaaPoista
  9. Ihanat sivut sinulla! :) Ajattelin kokeilla näitä Jaffoja viikonloppuna, vieraita tulossa. Mietin vain, että minkähän verran tuota suklaata menee kuorrutukseen? En viitsisi sulatella ihan summanmutikassa, ettei jää yli. :)

    VastaaPoista
  10. Taisin mä siihen levyllisen käyttää. En sillon laittanut tähän määrää kun näitä tein. Näemmä. Mutta helppohan sitä on sulattaa lisää jos loppuu kesken, niin pienemmällä määrällä voi aloittaa :)

    VastaaPoista
  11. Mullakin nyt resepti talles ja taitaa ens kuussa Heikin synttärivieraat saada näitä. :)

    VastaaPoista
  12. Miksi pitää käyttää vesihaudetta?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mietin samaa, harmi ettei ole vastausta

      Poista

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...