Hää-koekakkuun tuli tehtyä sen verran mahti täyte että päätin sen taipuvan tämän vuoden äitienpäiväkakuksi. Maku oli juuri sitä mitä ajattelin: raikas, hieman kirpsakka ja suutuntuma erittäin samettinen. Inhoan yli kaiken liivatekiillekerroksia, joten käytän kakuissani vain erittäin ohuita kiilteitä. Sen verran että saa viimeistellyn pinnan ja pohjan koristelulle.
Jos tuntuu että viime aikoina on tullut vedettyä liiaksi kaikenlaista yltiömakeaa ja on turvonnut olo. tässä on aikamoinen suun- ja olonraikastaja ;)
Tropical-juustokakku (22cm rengasvuoka):
pohja:
200g vaniljatäytteisiä kaurakeksejä
50g voita
ripaus suolaa
täyte:
1.5 kpl limen mehu
1 kpl sitruunan mehu
1 kpl appelsiinin mehu (keskikokoinen)
1dl kidesokeria
1rkl mangososetta
200g Mascaponea
125g appelsiinituorejuustoa
125g sitruunatuorejuustoa
6dl vispikermaa
0.5dl tomusokeria
8 kpl liivatetta
kiilteeseen:
2 liivatetta
0.5 kpl limen mehu
0.5 kpl sitruunan mehu
0.5 kpl appelsiinin mehu
2rkl sokeria
2rkl mangososetta
-Voitele kakkurengas vuokasprayllä ja tomusokeroi se. Näin rengas irtoaa nätisti ilman reunakalvoja ja reunasta tulee siisti ja sileä. Jos et omista kakkurengasta, irtopohjavuoan pelkkä rengas ajaa saman asian.
-Murskaa keksit ja sekoita niihin sula voi ja suola. Taputtele renkaaseen kakkupahvin päälle.
-Kuumenna kattilassa juustokakkumassaan tulevat mehut, mangosose ja kidesokeri. (ei kiehuvaksi mutta sen verran että liivate sulaa siihen). Lisää siihen liotetut (5-7 min) liivatteet.
-Jäähdytä vesihauteessa kunnes se ei tunnu sormeen enää lämpöiseltä.
-Vaahdota kerma yhdessä juustojen ja tomusokerin kanssa vaahdoksi.
-Lisää vaahtoon mehu-liivateseos ohuena nauhana.
-Kaada renkaaseen pohjan päälle mahdollisimman tasaisesti. Tärisytä rengasta eri suuntiin siten että massa vajoaa tasaiseksi ja mahdolliset kolokohdat täyttyvät.
-Laita kylmään jähmettymään. Voit myös pakastaa kakun hyytymisen nopeuttamiseksi.
-Laita kiilteen liivatteet likoamaan.
-Kuumenna kiilteeseen tulevat mehut, sose sekä sokeri. Nestettä on nyt n. 1.5dl. (Jos paljon enemmän, lisää yksi tai vaikka puolikas liivate.)
-Liuota seokseen liivate ja anna sen jäähtyä hetki.
-Lusikoi jähmettyneen kakun pinnalle, jähmetä kylmässä.
-Koristele ja tarjoile,
Vinkit!
-Täytteen valmistustapa/-järjestys pätee kaikkiin mousseihin. Ensin kuumennetaan pyreet/mehut, niihin lisätään liivate+sokeri ja tämä seos sitten sekoitetaan kermavaahtoon. Oikeastaan ensin pieneen määrään kermavaahtoa ja sitten kaikki keskenään. Näin päästään yhdellä sekoittamisella, jolloin massassa säilyy mahdollisimman paljon ilmaa, eikä liivatepaakkuja tule. Lisäksi hyytyminen alkaa heti eikä massaa löystytetä turhaan lisäämällä sinne esin mehu/pyre ( ja sitten löysään mousseen liivate.)
-Happamia mousseja tehdessä (lime, sitruuna) liivatteen teho heikkenee ja sitä yleensä tarvitsee enemmän. Tähän auttaa sokerilisäys mehun kuumennusvaiheessa, jolloin happamuus taittuu.
Enjoy!
Oikein raikkaan kaunis ja houkuttelevan näköinen herkku :)
VastaaPoistaTein tätä eilen ja oli ihan huisin hyvää. Ihanan raikas ja maut kohdallaan! :)
VastaaPoistaTämä on <3
PoistaTätä tehdään rippijuhliin! Jos tekee kakun jääkaappiin paria pvää aikaisemmin, pysyy varmaan hyvänä? Ilmeisesti myös kakkupahvi kestää?
VastaaPoistaPysyy hyvänä ja kestää kyllä :) Laita kuitenkin koristeet vasta juhlapäivänä niin eivät vety, päästä väriä tai nahistu :)
PoistaMä mietin kun ei ole rengasvuokaa, mutta irtopohjavuokia kylläkin.. Mutta pelkään jos käytän ilman pohjaa, niin massahan valuu?
VastaaPoistaEi valu, keksipohjan kun painelet sinne pohjalle niin sitä tulee sen verran paksulti että toimii pohjana. Voit vielä varmistaa painelemalla sitä hieman ylös reunoja :)
PoistaJos haluis tehdä liivatejauheesta tuon niin paljonko täytyis laittaa täytteeseen ja kiilteeseen?
VastaaPoistaVastaava määrä, purkissa on ohje. Muistaakseni yksi tl vastaa yhtä lehteä mutta tarkista vielä :)
PoistaAjattelin tehdä tätä isänpäiväksi. Monellekohan henkilölle tämä suurinpiirtein on?
VastaaPoista15 hlö :)
PoistaKiitos! Eli riittää hyvin meidän poppoolle. Tätä niin paljon kehuttu, joten pakko testaa itsellekin! 😋
PoistaNoviisi täällä hei, ihan hyvin varmaan toimii 24 cm halkaisijaltaan olevan renkaan kanssa, ei vaan tuu ihan niin korkea? Kiilteen määrä lähinnä arveluttaa, että jääkö liian ohueksi kerrokseksi ja täyte kuultaa liikaa läpi...
VastaaPoistaToimii kyllä mutta tosiaan matalempi. Kiilteen voit tehdä puolitoistakertaisena.
PoistaHei! Minkä kokoinen tulisi tästä tehdä jotta riittää 20 hengelle? :)
VastaaPoista20 hengelle vähintään 5 cm korkea ja 24cm halkaisijan kakku :)
PoistaJuhlat tulossa! Voiko tämän kakun tehdä jo hyvissä ajoin ja pakastaa? Jos kiilteen tekee vasta kakun sulattua. Oletko pakastanut juustokakkuja?
VastaaPoistaVoi tehdä, kiille tosiaan kannattaa tehdä vasta jälkikäteen. Se on niin nopsa tehdä ja kiille kärsii pakastamisesta hieman, menee "hileiseksi".
PoistaHei! Vaahdotetaanko todella kaikki samalla kertaa, tuorejuustot ja kermat? Itse olen tottunut vaahdottamaan kerman erikseen ja sitten valmiin vaahdon sekoittanut juustomassan joukkoon. Siksi hieman ihmettelen tätä tekotapaa. :)
VastaaPoistaKyllä. Tuorejuusto vaahtoutuu siinä kerman mukana.
PoistaTodellakin vain 1 rkl mangososetta? Ei purkillista. :)
VastaaPoistaTerkuin Pirjo Porvoosta
1 rkl, ei purkillista :)
PoistaOnko Mango sose jota käytät niin pilttisosetta? vai jotain muuta?
PoistaOstan tukusta pyreitä mutta saman asian ajaa hillohyllyltä löytyvä Bonnen mangosose. Pilteissä on paljon vettä eikä maku ole intensiivinen. Tuo Bonne on 100% mangoa.
PoistaHei!
VastaaPoistaMeillä sunnuntaina synttärit mihin ajatellin tehdä tätä kakkua. Koska voisin sen tehdä että säilyy sunnuntaihin? ( keskiviikkona kyselen :)
Voi harmi! Tästä kommentista ei ole tullut ilmoitusta :/
PoistaMeillä tehty nyt neljä kakkua kahden viikon sisällä tällä ohjeella. Helppo tosiaan ja täyte ei niin makea!
VastaaPoistaKiva kuulla! Tämän reseptin suosio kyllä yllätti täysin, mutta onhan se HYVÄÄ!
PoistaHei. Hyvälle kuulostaa, tätä pitää testata! :) jos tekis sellaseen 25cm vuokaan, niin mites noi määrät? Sais kuiteski korkeuttakin olla.
VastaaPoistaJust tein hyytymään tällä ohjeellq testikakun. Ensiviikolla olisi tarkoitus tehdä ristijäisiin myös
VastaaPoistaAnteeksi mutta pakko kysyä mitä voisi käyttää Mangon sijalla ? mä en vaan tykkää sen mausta :( kuulostaa muuten niin ihanalta kakulta
VastaaPoistaMangoa on niin vähän ettei se maistu läpi. Jätä pois?
PoistaVoisiko kiilteestä jättää sokerin pois,hyytyykö silti?
VastaaPoistaMitä keksejä olet käyttänyt tässä? en löydä mistään kaura-vaniljatäytekeksejä :( ainoastaan fazer aito vanilja täytekeksi mutta on tumma kaakaokeksi, käyköhän se? vai mikä muu sitten kävisi? :)
VastaaPoistaIhan oman maun mukaan voi valita keksin. Täytetty tai täyttämätön. Kaurakeksejähän kyllä varmasti löytyy. Käyttämäni oli Fazerin keksejä mutta ilmeisesti poistuneet valikoimasta.
PoistaPaljonko olisi ruokalusikallisissa limemehun ja sitruunamehun määrät? Käytän valmiita mehuja.
VastaaPoistaHei Kakku Taikuri! Täällä yksi amatööri opettelee leipomaan. Pakko kokeilla reseptiäsi; kuulostaa todella hyvältä. Valistatko viisaampana, että mitä eroa on rengasvuoalla vs siihen, että minulla olisi kotona irtopohjavuoka, jos leivon tällä ohjeella??? Kiitos :)
VastaaPoistaKannattaakohan kiille tehdä myös 23cm kakkuun puolitoistakertaisena?
VastaaPoistaKokeilin tehdä siskon esikoisen ristiäisiin. Oli nätti ja vieraat tykkäsivät. Tuolta löytyy kuva jos kiinnostaa.
VastaaPoistahttps://www.instagram.com/p/BXIivdyAADb/
Mitenkähän tästä saisi laktoosittomam kun on tuota mascarponea?
VastaaPoistaPrismasta itse olen löytänyt mascarponea laktoosittomana
PoistaNykyään myös lidlistä saa Laktoositonta mascarponea
PoistaKuinka kauan tämä ja juustokakut yleensäkin säilyy hyvänä? Luinkin, että paria päivää aikasemmin voi tehdä mutta säilyykö sitten mihin saakka?
VastaaPoistaHei! Tein kakun äsken, ja täytekerroksesta tuli todella paksua. En siis pystynyt tärisyttämään vuokaa, vaan minun piti tasoittaa pinta veitsellä. Vaikuttaakohan tämä jotenkin lopputulokseen...?
VastaaPoista