7.1.2015

Laiskan leipurin vehnäsämpylät


Jos mieli tekee tuoretta leipää mutta mielenkiinto ei riitä seisomaan pöydän ääressä taikinaa pyörittelemassä, kokeile tätä.



Vehnäsämpylät:

500g lämmintä vettä
50g hiivaa
25g sokeria
25g maitojauhetta
15g suolaa
0.5 dl öljyä
800g vehnäjauhoja

-Vaivaa aineet tasaiseksi taikinaksi. Yleiskoneella on hyvä huristella semmoinen 10 minuuttia. Sillä välin juo vaikka päiväkahvit.
-Kippaa taikina jauhotetulle pöydälle nousemaan, peitä hyvin liinalla.
-Kun taikina on noussut n. 30 minuttia, ota veitsi/sakset/raappa/joku terävä ja pilko taikina paloiksi, ihan sama millaisiksi. Rustiikkinen on in!
-ÄLÄ VAIVAA, vain leikkaa. 
-Nostele palat suoraan pellille, anna nousta vielä uudelleen ja paista 225 asteessa 10 minuuttia vähän koosta riippuen.

Tee juuri niin isoja kuin haluat, sen muotoisia kuin haluat, sen näköisiä kuin haluat...

Ja syö juuri niin monta kuin haluat!

12 kommenttia:

  1. Nam. Taikina kohoamassa, hyvältä näyttää nyt jo ;)

    VastaaPoista
  2. Ei tainnut puhelimen kommentti tulla perille ehkä, kun alkoi ihan muuta tekemään.
    Entä, jos ei ole maitojauhetta? Voiko jättää pois vai korvaanko jollain muulla?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jätä pois tai lorauta vähän maitoa sekaan, kunhan vähennät sen sitten veden määrästä. Maito tuo paistoväriä sillä vehnä yksin on huono ottamaan väriä pintaan.

      Poista
    2. No mie jätin sen pois ja lisäsin hieman öljyä, mutta sämpylöistä tuli hyviä!
      http://heidinhullutuksia.blogspot.fi/2015/01/kakkutaikuri-laiskan-leipurin.html

      Poista
  3. Tekisinhän minäkin, vaan kun ei ole sitä vaakaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vaa'at ovat nykyisin melko edullisia, n. 10e-15e :)

      Poista
    2. En ole omistanut vaakaa ennen, ostin sen vasta 4vuotta sitten.olen leiponut paljon, desilitra j a ruokalusikka on toiminut hyvin. Terveisin, kohta 72vuotias leipuri.

      Poista
  4. Voiko tässä käyttää kuivahiivaakin vai onko tuore hiiva parempi vaihtoehto? Tällä hetkellä kaapissa vain kuivahiivaa ja nämä ois mukava viikonlopun aamukahville :)
    -Anna

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voit käyttää myös kuivahiivaa. Saattaa kestää vähän kauemmin nousta mutta hyvin onnistuu silläkin.

      Poista
  5. Vaikuttaako rakenteeseen, jos osan jauhoista korvaa esim. kaurahiutaleilla?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi korvata. Muista antaa hiutaleiden turvota taikinanesteessä ensin, jotta ne ei kuivata taikinaa loppuvaiheessa imiessään nestettä siitä.

      Poista
  6. Hyvät sämpylät tuli - ja helposti! Kiitos ohjeesta :).

    VastaaPoista

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...