5.10.2016

Juustoinen pataleipä



Olen vähän aikaani jäljessä näiden pataleipien kanssa. Suosion huippu taisi olla jo parisen vuotta sitten, mutta padan puuteessa kokeiluni jäi aiemmin tasan yhteen kertaan. Tein leivän kattilassa ja se maistui hiivalle. Pohja oli märkä ja pehmeä. Ei kauhean ihana makuelämys. Mietin silloin, että tätäkö ne ylistää?

Sain nyt toivomani padan synttärilahjaksi, kun Lildliin tuli padat tarjoukseen. Iso investointi se ei olisi ollut aiemminkaan, mutta olevinaan jotenkin tosi kallis kuitenkin. Tarkemmin ajateltuna ihan silkkaa aikaansaamattomuutta. Kun tässä on parisen vuotta miettinyt mitä edelliskerralla tuli tehtyä väärin, halusin onnistua tässä muiden niin kovasti kehumassa helpossa ja rapeakuorisessa leivässä. Asiaa auttoi myös pari lukemaani pataleipäkirjaa.

Pataleivän ideahan on se, että pata luo uunin sisälle pienen uunin jossa leipä paistuu. Kosteuden muodostama höyry, mikä on rapean kuoren edellytys, ei pääse karkaamaan. Taikinaa ei tarvitse erityisesti vaivata huokoisen rakenteen aikaansaamiseksi, vaan isot ilmakuplat syntyvät kuin itsestään. Hiivaa tarvitaan vain nokare. Taikina valmistetaan esitaikinan avulla. 12 tunnin käyminen aikaansaa aromaattisen maun, mutta vaikuttaa myös leivän rakenteeseen ja säilyvyyteen. Esitaikinoita voi käyttää samaan tapaan myös ihan tavallisten leipien ja sämpylöiden valmistuksessa.

Pataleipiä on helppo muunnella omaan makuun sopiviksi. Taikinaan voi heittää vaikka erilaisiä pähkinöitä ja siemeniä, tuoreita yrttejä, mausteita, tomaattia, pekonia... Itse tykkään juustoisista leivistä, joten tästä pataleivästä löytyy sekä Parmesania että tavallista Emmentalia. Mitä voimakkaampi juusto, sitä voimakkaampi maku myös leivässä. Jos et ole voimakkaiden juustojen ystävä, valitse miedompi juusto.



Juustoinen pataleipä:
(Padan koko n. 22cm halkasijaltaan, isompikin käy) 

7.5dl vehnäjauhoja
4dl vettä
1/4 tl kuivahiivaa
1.5tl suolaa
100g Parmesania lastuina
100g Emmentalraastetta

Lisäksi:
n. 2dl jauhoja leipomiseen

-Sekoita isossa kulhossa kuivat aineet sekä juustot keskenään.
-Kaada päälle kylmä vesi ja sekoita tasaiseksi.
-Peitä kannella tai kelmulla ja jätä muhimaan 10-12h ajaksi huoneenlämpöön.
-Kaada taikina runsaasti jauhotetulle alustalle.
-Ripottele taikinan päälle jauhoja ja ala "vaivaamaan" taikinaa kääntelemällä sen reunoja keskelle, kunnes taikinassa alkaa näkyä kimmoisuutta ja se ei tartu enää ihan niin paljon käsiin. Taikinan kuitenkin kuuluu jäädä tahmeaksi ja löysäksi, joten varo lisäämästä liikaa jauhoja.
-Jätä taikinapallo nousemaan hyvin jauhotetulle alustalle kahdeksi tunniksi. Peitä taikina kääntämällä kulho sen päälle ylösalaisin.
-Kuumenna pata 250 asteessa ja kumoa leipä padan pohjalle.
-Paista 250 asteessa kannen alla 30 minuuttia, sen jälkeen laske lämpö 200 asteeseen ja paista vielä 10 minuuttia ilman kantta.
-Kumoa ritilälle jäähtymään.



1 kommentti:

  1. Täytyy kyllä itse kokeilla tätä reseptiä myöhemmin. Maukkaan näköinen kyllä!

    VastaaPoista

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...