19.10.2013

Apple Pie



Niin kauan kuin olen Aku Ankkaa lukenut, olen halunnut leipoa amerikkalaistyylisen omenapiiraan, Apple Pien.  Ne Mummo-Ankan piiraat näyttävät aina niin herkullisilta. Sopiva sauma leipomiselle sattui nyt kun on syysloma parhaillaan menossa. Omenakausikin on jo melkeinpä ohi, joten se oli nyt tai ei koskaan. Tai sitten ensi syksynä ;)

Perusajatus piiraan rakenteesta minulla oli olemassa ja Google täydensi aukot sivistyksessä siinä kohtaa, miten sisus "sidotaan" yhteen. Uskoisin ettei tämän piiraan ole tarkoituskaan pysyä täysin yhtenä siistinä palasena, niinkuin perus suomalaisessa piiraassa jossa omenat ovat taikinan seassa. Vasta uunista otettuna sisus oli ihanan valuvaa mönjää, jääkaappikylmänä se kohmettui siten että yhtenäisten palasten leikaaminen onnistui paremmin. Mutta kyllä omenapiirakka kuuluu syödä lämpimänä, ja jätskipallo kylkeen!


Apple Pie (24 cm vuoka):

Kuori:

150g kylmää voita kuutioituna
2rkl sokeria
maustemitallinen suolaa
250g vehnäjauhoja
4-5rkl jäävettä

Täyte:

8kpl omenaa (n. 1 kg)
2rkl kanelia
0.5tl muskottia
2tl vaniljaa
sitruunamehua omenoihin tummumisen estämiseen

150g voita
100g sokeria
100g tummaa sokeria
3 rkl tärkkelystä
2 rkl vettä

Tee ensin kuori: nypi voi, sokeri ja jauhot keskenään murumaiseksi seokseksi. Lisää vesi ja sekoita tasaiseksi, älä vaivaa. Kaulaa taikina 3x3, eli siten että kaulaat taikinan suorakaiteen malliseksi n. 5 mm paksuksi levyksi, jonka taitat kolmeen osaan. Toista kolmesti ja laita taikina muovissa jääkaappiin lepäämään. Tämä vaihe ei ole pakollinen, mutta se lisää taikinan "lehtevyyttä".

Valmista täyte: pilko omenat, pyörittele sitruunamehussa jotta omenat eivät tummu. Lisää omenoihin kaneli, vanilja ja muskotti. Laita sokerit ja voi kattilaan, sulata. Lisää vesi ja tärkkelys (käytin itse ihan vehnäjauhoja), keitä miedolla lämmöllä kunnes seos sakenee.

Kaulaa kylmästä taikinasta ohut, n. 4 mm vahva levy ja leikkaa siitä ympyrän muotoinen pala siten, että taikina tulee hieman vuoan reunojen yli:


Kaada omenat vuokaan keoksi, joka on keskeltä korkein. Kaada sokerisiirappi päälle.


Kaulaa lopusta taikinasta kansi. Nipistä pohjan reunat yhteen kannen reunojen kanssa ja kierrä. Tai jätä nipistetyksi, miten haluat. Näin täyte ei valu ulos. Voitele kananmunalla johon on sekoitettu ripaus suolaa ja sokeria. Nämä rikkovat kananmunan rakenteen siten, että voiteleminen on "liukasta", eikä sudin mukana tule valkuaisrihmoja. Tee veitsellä viillot kanteen.

Paista 175 asteessa 35 minuuttia.


No NAM!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...