10.2.2014

Runebergin kahvikakku



Tämä juttu tulee nyt hieman myöhässä, mutta onhan se Runebergin päivä ensi vuonnakin!

Mulla on sellainen hinku päivittää näitä klassikoita vähän uudempaan muotoon, tai ainakin tehdä asiat vähän erilailla kuin yleensä. Keksiä jotain, mikä on uutta. Runebergiä on nähty perinteisten torttumuodon lisäksi jo muffinsseina ja isona tortun näköisenä kakkuna, missä on hillo ja pomadarengas päällä tortun tavoin. Pohdittuani kahden vaihtoehdon välillä, päädyin tekemään Runebergistä kahvikakun, jossa kulkee vadelmaraita. Kakun päällä on valkosuklaa-vadelma -ganache.

Tässä versiossa rommi on massassa, mutta voit halutessasi kostuttaa kakkua ennen kuorruttamista, mikäli et pidä "kuivasta" tortusta ;)


Runebergin kahvikakku:

250g pehmeää voita
225g sokeria
3 munaa
3 rkl siirappia
50g mantelirouhetta
50g appelsiinin kuoripaloja
1 tl kardemummaa
2 tl leivinjauhetta
1-2tl rommiaromia
200g vehnäjauhoja
230g vadelmamarmeladia

Kuorrute:

100g valkosuklaata
50g vadelmia
2rkl vettä

Vaahdota voi ja sokeri, lisää kananmunat yksitellen. Jos näyttää siltä että seos juoksettu, lisää hiukan jauhoja.

Lisää seokseen siirappi, manteli, appelsiini, kardemumma ja rommiaromi. Viimeisenä jauhot joihin on sekoitettu leivinjauhe.

Ota massasta 150g sivuun ja sekoita siihen vadelmamarmeladi.

Kasaa kerroksittain, kuten tiikerikakku, korppujauhotettuun vuokaan. Eli vaaleaa massaa pohjalle, keskelle vadelmaraita ja lopuksi päälle taas vaaleaa taikinaa. Oma torvivuokani on melko suuri, älä täytä vuokaa aivan täyteen asti, vaan jätä parin sentin nousuvara. Lopusta voi tehdä vaikka muffinsseja.

Paista kakkua 175 asteessa uunin alatasolla n. 40 minuuttia.

Kuumenna vadelmat ja vesitilkka kattilassa muussaten vadelmia samalla. Ota kattila pois liedeltä ja lisää paloiteltu suklaa. Sekoita kunnes suklaa on sulanut.

Kun kakku on jäähtynyt, kumoa se ja kuorruta lusikoimalla hieman jäähtynyttä kuorrutetta kakun päälle.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...