Ihmeellinen internetin maailma paljasti minulle Snickersin reseptin. Maistuu ihan aidolle tavaralle! Pikkuinen kömmähdys tosin aiheutti nougatin tarpeettoman kovettumisen. Sähläsin sen teossa ja seos kiehahti liian kauan. Ensin se oli ihan hyvää, mutta seuraavana päivänä yhdellä patukalla olisi voinut tainnuttaa jonkun. Täytyy yrittää myöhemmin uudelleen, jos pääsisi lähemmäksi täydellisyyttä.
Mars-patukat tehdään samalla reseptillä, mutta ilman pähkinää ja nougat on suklaanougattia. Patukat säilyy jääkaapissa pari viikkoa, pakastettuna jopa pari kuukautta!
Valmistelut:
Vuoraa n. 20 cm x 30 cm vuoka leivinpaperilla.
Tarvitset myös lämpömittarin.
Sekä öljytyn lastan, mieluiten muovisen.
Sähkövatkaimen ja vispilät.
Kattiloita ja kulhoja.
Pari ruokalusikkaa.
Mittoja.
Nougat:
1.75 dl sokeria
1.25 dl maissisiirappia (käytin glukoosia ja toimii yhtä hyvin)
0.5 dl vettä
1 iso munan valkuainen (tai 2 pienempää)
maustemitta suolaa
1 dl maapähkinävoita
Laita kattilaan sokeri, siirappi/glukoosi ja vesi. Keitä miedolla lämmöllä kunnes mittari näyttää 135 astetta. Vatkaa valkuainen ja suola jämäkäksi vaahdoksi hyvissä ajoin ennen kuin sokeri-vesi -seos saavuttaa tuon 135 astetta! Välittömästi, kun seos on 135 asteista, vatkaa se hyvin valkuaisvaahdon sekaan ruokalusikallinen kerrallaan siten, että kuuma seos ei kosketa suoraan vaahtoa, vaan valuu reunaa pitkin sekaan. Tässä kohtaa olisi hyvä olla toinen käsipari apuna. Lisäksi kulhon olisi hyvä olla lämmin, jotta sokeri-vesi -seos ei jämähdä kun se tapaa kylmän kulhon pinnan. Kun tämä on tehty, kääntele öljytyllä lastalla maapähkinävoi sekaan ja kumoa seos vuorattuun vuokaan. Tasoita, mutta älä painele. Anna jäähtyä.
Jos sattuu käymään niin että nougat jämähtää täysin ennen kuin saat sitä vuokaan asti, tai maapähkinävoita sekaan, käytä nougatia mikrossa. Näin sain itse seoksesta tasaista, tosin en tiedä vaikuttiko se siihen että nougat kovettui aikaa myöten täysin.
Karamelli:
2.5 dl sokeria
2 dl kuohukermaa
1.25 dl maissisiirappia/glukoosia
4 rkl voita
4 dl suolapähkinöitä
0.5 tl vaniljauutetta
Keitä sokeria, kermaa, siirappia ja voita kattilassa miedolla lämmöllä, kunnes seos saavuttaa lämpötilan 120 astetta. N. 8-10 minuuttia. Ota kattila pois levyltä ja lisää sekaan pähkinät ja vaniljauute. Kaada nougatin päälle, levitä tasaiseksi ja anna jäähtyä reilu tunti.
Kun nougat-karamelli levy on jäähtynyt, ota se pois vuoasta. Irroita leivinpaperi ja leikkaa levy halutun kokoisiksi patukoiksi. Pitäisi tulla n. 15-20 normaalin Snickersin kokoista patukkaa.
Suklaakuorrute:
400-500 g maitosuklaata temperoituna
Dippaa patukat välittömästi temperoituun suklaaseen ja aseta ne leivinpaperin päälle kunnes suklaa on jähmettynyt.
Itse en ole vieläkään onnistunut temperoinnissa. Välttämätöntä se toki ei ole, mutta temperoimaton suklaa sulaa ikävästi sormiin saman tien, eikä se napsahda kivasti purtaessa. Laitetaan nyt kuitenkin nuo temperointi-ohjeet tähän. Jospa joskus minäkin siinä onnistuisin...
Temperointi:
Sulata maitosuklaa vesihauteessa. Mielestäni vesihauteessa sulatetun suklaan lämpötilaa on helpompi tarkkailla kuin mikron kanssa leikkiessä. Kun suklaan lämpötila on 45 astetta, jäähdytä se 26-27 asteeseen esim. laittamalla suklaakulho kylmävesihauteeseen. Kun tuo lämpötila on saavutettu, lämmitä suklaa uudelleen 30 asteeseen.
Nyt suklaa on temperoitu ja sen lämpötila pitäisi pitää tuossa 30 asteessa. Jos lämpötilat ylittyvät jossain vaiheessa on temperointi epäonnistunut ja koko homma pitää aloittaa alusta. Lisäksi on hyvä olla tarkkana ja lakata lämmittämästä ja viilentämästä suklaata paria astetta ennen haluttua lämpötilaa, sillä lämpeneminen ja kylmeneminen etenee jonkun aikaa, vaikkei suklaa hauteessa enää olisikaan.
Eri suklaalaaduilla on omat temperointilämpötilansa (lainattu Kermaruusulta):
Valkosuklaan temperointilämpötilat
45'C -> 26´C -> 29-30´C
Maitosuklaan temperointilämpötilat
45´C -> 27'C -> 30-31´C
Tumman suklaan temperointilämpötilat
48-52´C -> 28´C -> 31-32´C
Voit kokeilla temperoinnin onnistumista seuraavalla tavalla, esim. jos harjoittelet temperointia: sipaise ohut kerros temperoitua suklaata leivinpaperille, laita paperi jääkaappiin kolmeksi minuutiksi. Jos suklaa on jähmettynyt sileäksi ja kiiltäväksi, on temperointi onnistunut.
Oooh näyttää täydelliseltä! Tuota kun saisi maistaa... NAMI! :)
VastaaPoistaVau! Ihan kaupan snickersin näköistä. Olisipa kiva maistaa tällaista lisäaineetonta.
VastaaPoistaSit vaan tytöt leipomaan! ;D
VastaaPoistaNäyttää aidolta herkulta ja itsetehtynä maistuu parhaiten :D
VastaaPoistaHitsi, miksi mä löysin tänne ihanaan blogiisi vasta nyt, kun pitäisi aloittaa laihdutuskuuri ja terveelliset elämäntavat, ilman herkkuja! Voi että sentään mitä ihanuuksia, "herkuttelin" kaikki läpi yhdeltä istumalta. Tänne haluan tulla kuikuilemaan toistekin, palataan! :)
VastaaPoistaNämä ovat varmasti hyviä! Itsekin olen eräällä Amerikkalaisella karkkisivustolla käynyt näitä reseptejä katselemassa, oliskohan sama osoite :o) Löytyi reseptit kaikkiin herkullisiin pötköihin. Pitää itsekin joskus kokeilla, mutta kun en saa nyt niillä herkutella, niin yritän siirtää tulevaisuuteen :o)
VastaaPoistakuulostaa tosi hyvälle ja varsinkin se että voi tainuttaa jonkun jos kiehahtaa liikaa ;)
VastaaPoistaToivottavasti saa linkittää
Juu menee hyötykäyttöön kuiteski vaikkei syömään pystyiskään :D Linkitys on aina kiva juttu.
VastaaPoistaKirjoittaja on poistanut tämän kommentin.
VastaaPoistaKiitos tästä ohjeesta! Testasin näitä ja tuli ihania. Tosin minulla riitti nougatia hädin tuskin 20x20cm vuokaan.. pitää ens kerralla tuplata nougat ohje. Tuo suklaan temperointi ei kyl tosiaan melkein koskaan onnistu noilla lämpötiloilla. Sata kertaa helpompi on rouhia 1/3 suklaasta ja lisätä joukkoon sulatettua suklaata ja sekoittaa. Tarkemmin voi lukea blogistani: http://kakkumonsterinkakut.blogspot.fi/2012/12/suklaan-temperointi-vakauttaminen.html. tuolla onnistuu aina ;)
VastaaPoista