17.9.2014

Vaniljainen omenapiirakka


Olen ihastunut käyttämään leivonnaisissani itsetehtyä vaniljakreemiä kaupan jauheen sijaan. Se on niin vaniljaista, ihanan sileää ja samettista suutuntumaltaan, ei ollenkaan jauhoista. Sitä voi syödä ihan pelkiltään, tai käyttää kastikkeena piirakalle kuin piirakalle. Päässä vain vilisee kaikki ne leivonnaiset joihin sitä voi tunkea! Tähän piirakkaankin sitä upotin ja tämä ei taatusti ole viimeinen resepti, jossa sitä tulee olemaan. 

Omenapiirakka on syksyisin makea leivonnainen mitä vain voi olla. Piirakan teossa on hyvä huomioida pari seikkaa: omenoiden tulisi olla mahdollisimman voimakasmakuisia, jotta omena myös maistuisi lopputuloksessa. Itse turvauduin vihreään Granny Smithiin, joita vetelen suuhuni hyvin mielelläni muutenkin. Lisäksi omenat olisi hyvä kuoria ja kuutioida, jotta piirakkaa on helppo leikata. Tämän huomasin itse, kun ajattelin kuorineen siivutetun omena olevan kauniimpi. Vaan kappas, tämä yksilö olikin hankala leikata uunissa sitkistyneen kuoren takia. Lisäksi omenat on hyvä säilyttää joko kylmässä vedessä kun ne on siivutettu, tai kieräyttää sitruunamehussa, jotta ne eivät tummuisi.

Yhtä tärkeää kuin raaka-aineet, on hyvät työvälineet ja astiat. Kun luottovuoka on löytynyt, ei muuhun enää vaihdakaan. Itse käytän 24cm metallista irtopohja-piirakkavuokaa, se ei tarvitse rasvausta tai korppujauhotusta, vaan piirakka kuin piirakka irtoaa siitä kauniisti. Lisäksi piirakka on helppo leikata, kun sen saa vuoasta pois, eikä palasia tarvitse siitä enää kalastella. Suosittelen ostamaan.

Pohja:

2dl ruokokidesokeria
4dl jauhoja
100g voita
ripaus suolaa
1tl leivinjauhetta
1tl vaniljasokeria
1dl maitoa tai kermaa
1 kananmuna

-Sekoita keskenään sokerit, jauhot, suola ja leivinjauhe. Lisää sula voi ja sekoita murumaiseksi seokseksi.
-Ota murusta talteen n. 1.5dl murua.
-Lisää jäljelle jäävään muruseokseen maito/kerma ja kananmuna, sekoita tasaiseksi.
-Kaada n. 24 cm piirakkavuokaan, myös 26 cm käy.


Vaniljakreemi:

200g kermaa
200g maitoa
70g sokeria
1 muna
20g Maizenaa
1 vaniljatanko
25g voita
ripaus suolaa

- Halkaise vaniljatanko ja kiehauta se kattilassa, jossa on kermamaito, sokeri, muna ja tärkkelys. Kiehauta miedolla lämmöllä vain sen verran että seos sakenee ja tulee hieman kiiltäväksi. Keittää ei saa, sillä tuloksena on munakokkelia.
-Siivilöi seos puhtaaseen astiaan, lisää voi ja suola, sekoita. 
-Laita kelmu päälle, aivan kiinni kreemiin jotta se ei kuoretu, ja anna jäähtyä.

Lisäksi:

3-4kpl isohkoa omenaa

-Kaada puolet vaniljakreemistä pohjan päälle. Toisen puolen voi käyttää kastikkeena, tai säästää myöhempää käyttöä varten.
-Lisää pilkotut omenat haluamallasi tavalla.
-Halutessasi ripottele päälle kanelia.
-Lisää muruseos päälle.
-Paista 200 asteessa uunin alatasolla n.30 minuuttia.



9 kommenttia:

  1. Oijoijoi miten herkun näköistä!!! Pakko testata :) ja enpä oo koskaan itte tehny vanilijakreemiä van taidanpa testata sitäkin :) kiitos ohjeesta <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo ehdottomasti kannattaa nakata mäkeen se valmiskreemi! :D Et muuta kohta enää syökään, lusikoit tätä suoraan kattilasta.

      Poista
  2. Onpa ihanan näköistä piirakkaa! Jos tämä on lähellekään niin hyvää kuin sun (äidin) mustikkamurupiirakka niin tätä pitää kokeilla! :)

    VastaaPoista
  3. Mistä tuollaisen vuoan voi ostaa?olen nähnyt vain silikonisena

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Esimerkiksi Leipurin Putiikista. Omani ostin Ebaystä.

      Poista
  4. Voisikohan tätä samaa vaniljakreemiä sekoittaa kermavaahdon joukkoon ja käyttää kakun täytteenä? Vähän kuin prinsessakakun täyte? Tai onko sulla muita ideoita miten tehdään prinsessakakun täyte? Kiitos avusta jo etukäteen! Sinulla on niin ihania reseptejä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moi! Kyllä voi, on juurikin siihen tarkoitettu. Diplomaatti=50/50 kermavaahtoa ja vaniljakreemiä :)

      Poista
    2. Jess! Hyvä! Kiitos! Pitää laittaa kokeiluun :)

      Poista

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...