15.9.2014

Vaniljainen raparperiyllätys



Facebookin Leivotaan-palstalta sain idean kokeilla omaa versiotani tästä "yllätyskakusta". Ihanan vaniljainen päällinen kätkee sisäänsä suloisen kirpeän yllätyksen: raparperipiirakan.

Vaikka raparperin aika on jo ohi, voi tätä yllätystä muokata oman makunsa mukaan. Sisällä olevan piirakan voi tehdä kauden marjoista tai vaikkapa omenasta. Myös päällistä voi muokata, joten rajana on enää oma mielikuvituksesi.

Millaisen makujen sinfonian sinä loisit?



Koska piirakkaohjeita on netti pullollaan ja minultakin niitä jo pari löytyy, esim. mustikkapiirakka täällä. joten julkaisen nyt vain tuon vaniljaisen päälliosan reseptin. Se muodostuu itse keitetystä vaniljakreemistä, jota voi käyttää tavallisen valmiin vaniljakreemin tapaan, mutta makua löytyy tuhat kertaa enemmän!

Nämä yllätyskakuthan tehdään siten, että sisälle tuleva yllätys on aina muutaman sentin pienempi kuin ympäröivä osa. Tässä tapauksessa piirakka oli halkaisijaltaan 20 cm (reunat meni parempiin suihin) ja ympäröivä kakkurengas 24 cm.

Valmis piirakka on siis suuremman kakkurenkaan sisällä ja sen päälle kaadetaan hyydytettävä osuus.


Vaniljakreemi:

200g kermaa
200g maitoa
70g sokeria
1 muna
20g Maizenaa
1 vaniljatanko
25g voita
ripaus suolaa

Lisäksi:
4dl vispikermaa vaahdotettuna
2 kpl liivatetta

- Halkaise vaniljatanko ja kiehauta se kattilassa, jossa on kermamaito, sokeri, muna ja tärkkelys. Kiehauta miedolla lämmöllä vain sen verran että seos sakenee ja tulee hieman kiiltäväksi. Keittää ei saa, sillä tuloksena on munakokkelia.

-Siivilöi seos puhtaaseen astiaan, lisää voi ja suola, sekoita. Itse käytin kuuluisaa "Putin"-voita, jota kaapista löytyy tällä hetkellä 5kg, joten siksi olen lisännyt vähän reippaamman ripauksen suolaa. 
 Leivon niin paljon että hamstraus lähti vähän käsistä :D Kaapista löytyy myös "Putin"-sulatejuustoa ja pohdin kuumeisesti mihin sen käytän.

-Laita kelmu päälle, aivan kiinni kreemiin jotta se ei kuoretu, ja anna jäähtyä.

-Lisää valmiiseen kreemiin liivate ohuena nauhana, lisää sen jälkeen kermavaahto ja päällinen on valmis käytettäväksi.

Vinkki! Hyydykekakkuun saat sileät reunat helposti, kun sumutat reunat vuokasprayllä ja sen jälkeen tomusokeroit ne. Rengas suorastaan liukuu kakun reunoilta pois.




2 kommenttia:

  1. Moikka! Olen tekemässä vaniljajuustokakkua tällä reseptillä käyttämällä tuota sinun vaniljakreemiä. Tein kreemin eilen ja nyt se on jääkaapissa eikä ole kohmettunut ollenkaan vaan on ihan litkua. Kuuluuko sen olla sellaista? Jos heitän vaan enemmään liivatetta joukkoon niin toimii varmaan kuitenkin?

    VastaaPoista
  2. Moi! Kyllä se liivatteen kera menee. Maku on kohdillaan kuitenkin. Kreemiä on keitetty liian vähän mikäli se on vielä löysää. Ensi kerralla kiehauta kunnes sakenee sellaiseksi vanukasmaiseksi. -Kakkutaikuri

    VastaaPoista

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...