29.9.2014

Reilun kaupan banaanikakku kinuskikuorrutuksella


Kun Blogiringistä otettiin yhteyttä ja ehdotettiin yhteistyötä Reilun kaupan kanssa, jouduin hetken miettimään lähtisinkö mukaan. Reilu kauppa nimittäin ei koskaan ole ollut ideologiana mitenkään erityisen lähellä sydäntäni, enkä oikein tiennyt osaisinko kirjoittaa asiasta mitään järkevää.

Lähdin mukaan, koska joutuisin pakottamaan itseni ajattelemaan asiaa syvemmin ja pohtimaan mistä ennakkoasenteeni "kalliista ja pahoista" tuotteista johtuu. Ne, ketkä minut tarkemmin tuntevat, tietävät myös että olen oikeastaan hyvinkin ennakkoluuloton ja avoin mielinen, siis ihan päinvastaista kuin mitä huomasin koko Reilusta kaupasta ajattelevani.

Aloin muistelemaan koska oikeastaan olen maistanut jotain "reilun kaupan tuotetta". No, banaaneja olen syönyt eikä reilun kaupan tarra saa niitä maistumaan yhtään erilaiselle. Ruokokidesokeria olen käyttänyt leivonnassa jo pitkään, ja se on sokeria siinä missä muutkin. Pirkan suklaata olen suuhuni joskus laittanut, suklaalle maistui, vieläpä hyvälle sellaiselle. Noin, ensimmäinen ennakkoasenne tuhottu, sitten toisen kimppuun:

Kallista? Noh, pienituloisena siellä kahvihyllyllä norkoillessa helposti ostaa sen 2-3e:n kahvipaketin sen 5-7e:n sijaan. Mutta sitten, jos hieman hidastaa ja alkaa tosissaan pohtimaan Reilun kaupan etiikkaa siellä tuotteen takana, ei oikeastaan olekaan hassumpi vaihtoehto ostaa edes kerran viikossa se eettisempi vaihtoehto. Oletko nimittäin koskaan miettinyt mikä on sen edullisimman kahvipaketin hinta hänelle, joka sen kahvin viljelee? Murto-osa siitä mitä kuuluisi, suurimman voiton vie muut välikädet kahvin matkalla kuluttajan pöytään. Täytyyhän työstä saada korvaus!

"Reilun kaupan kahvinviljelijät hyötyvät Reilusta kaupasta saamalla viljelemästään kahvista vähintään Reilun kaupan takuuhinnan ja Reilun kaupan lisän. Lisäksi he saavat koulutusta, josta on heille hyötyä sekä viljelyssä että kaupankäynnissä. " Näin todetaan Reilun kaupan Facebook-sivulla. Reilussa kaupassa ei myöskään unohdeta työolosuhteita, ympäristötekijöitä eikä Reilu kauppa salli lapsityövoiman käyttöä. "Järjestelmä on olemassa, jotta myös kehitysmaiden ihmisillä olisi mahdollisuus tulla toimeen omalla työllään, huolehtia ympäristöstään ja saada lapsensa kouluun. Reilu kauppa mahdollistaa kehitysmaiden ihmisille paremman tulevaisuuden. "

Reilun kaupan viikkoa vietetään tänä vuonna 20.-26.10. Valitsemalla edes kerran viikossa Reilun kaupan tuotteen, voit omalta osaltasi taata sen, että tänä iltanakaan esimerkin kahvinviljelijäperheen lapset eivät mene nälkäisinä nukkumaan. Muutetaan maailmaa ostos kerrallaan.




Kun kerran kahviin päästiin... 

Voin sanoa olevani ihan positiivisesti yllättynyt, miten hyvää kahvia yhteistyössä saamani Pauligin Colombia oli. Meillä on tuhottu jo kumpikin paketti mitä postissa tuli, ja aivan varmasti ostan lisää. Colombia kuuluu alkuperämaakahveihin, joissa pavut ovat tasan siitä yhdestä nimensä mukaisesta maasta. Kahviin käytetyt pavut ovat luomua ja niistä syntyy todella pehmeän pähkinäinen aromi. 

Colombian kaveriksi pyöräytin banaanikakun, joka sai päälleen kinuskisen kuorrutuksen. Ihan 
T-A-I-V-A-A-L-L-I-S-T-A! 
Kahvin kanssa myös suklaa on todella hyvää!



Banaanikakku:

250g Ruokokidesokeria (reilu kauppa)
3 kanamunaa
3 kpl isoa banaania (reilu kauppa)
5dl vehnäjauhoja
1.5 tl leivinjauhetta
1.5 tl soodaa
100g voisulaa
0.5dl öljyä

-Vaahdota munat ja sokeri yleiskoneen kulhossa lapavatkaimella.
-Nypi banaanit sormin kappaleiksi suoraan muna-sokeri -vaahtoon.
-Lisää muut aineet ja sekoita tasaiseksi.
-Kaada hyvin voideltuun (vuokaspray) vuokaan ja paista 175 asteessa n. 45 minuuttia.
-Anna jäähtyä ennen kuorruttamista.



Kinuskikuorrute:

2dl kuohukermaa
1dl Muscovado-sokeria (reilu kauppa)
1dl tomusokeria
30g valkosuklaata

-Keitä kerma ja sokerit melkein valmiiksi paksuksi (!) kinuskiksi. Anna jäähtyä hetki ja lisää valkosuklaa kun kinuski on vielä sen verran lämmintä että suklaa sulaa sinne.
-Kuorruta kakku on seos on riittävän jäähtynyt ja paksuuntunut ettei se valu päältä pois.

Vinkki! Laita kakku jääkaappiin odottamaan kuorruttamista, jotta pinta on kylmä ja jähmettää kuorrutteen paikoilleen.




Yhteistyössä:


 Reilu kauppa: www.reilukauppa.fi



5 kommenttia:

  1. Jouduin itsekkin miettimään kamppista ajatellen Reilua kauppaa ja yllätyin tuosta hintatakuusta. Mahtava homma! Kädestä suuhun elävien viljelijöiden on mahdollista vähän investoidakkin asiaan, kun kahvia viljellessä voi sattua mitä vain!

    VastaaPoista
  2. mie olen kerran ostanu reilun kaupan kahvia...mutta ei ollu tuota..ja jessus että oli huonoa... mut tosi hyvä ajatuksena tää...=)

    st kirppislikat

    VastaaPoista
  3. Minä taas yllätyin positiivisesti Reilun kaupan kahvista :) Ihana kakku! Kuorrutus vaikuttaa niin hyvältä. Otan talteen :)

    VastaaPoista
  4. Herkullinen resepti. Taidan tätä tänään kokeilla. Osaatko sanoa minkä kokoinen vuoka sinulla oli käytössä?

    VastaaPoista
  5. Kiitos, ihana ohje! Teen tätä isälle synttäriviemisiksi :)

    VastaaPoista

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...