22.10.2014

Suussa sulavat donitsin reiät




"Donitsin reiät" ovat kerrassaan suussa sulavia naposteltavia. Idea tähän tuli tehdessäni donitseja lauantain iltapäiväkahville. Luonnollisesti jokaisesta donitsista jäi aina muotilla otettu keskiosa ylimääräiseksi ja tuntui turhalta työltä lyödä nuo palaset uudelleen kaulittavaan taikinakasaan, joten ajattelin paistaa ne sellaisenaan. Koko on niin näppärä, että huomasin aina kulhon ohi mennessäni nappaavani yhden suuhun.

Nämä donitsit ovat maultaan aika lähellä niitä ruokakaupasta saatavia sokerikuorrutettuja donitseja, tosin nämä eivät ole yhtä äkkimakeita, vaan aavistuksen sitruunaisia. Pidän näistä itse enemmän kuin vaikkapa Arnoldsin "donitseista" jotka ovat kyllä enemmän kuorrutettuja munkkeja kuin donitseja. Oikeissa donitseissa kohotusaineena on leivinjauhe, eikä hiiva. Tässä reseptissä on hiivaa, mutta vain aromin takia. Näitä ei nostateta.




Donitsin reiät:

200g sokeria
150g voita
150g kananmunaa
500g maitoa
30g hiivaa
5g sitruunapastaa
n. 1000g vehnäjauhoja
40g maitojauhetta
30g leivinjauhetta
1tl vanilliinisokeria
10g suolaa

-Vaahdota rasva ja sokeri.
-Lisää kananmunat yksitellen hyvin vatkaten.
-Liuota sitruunapasta ja hiiva maitoon. Sitruunan voi jättää pois tai korvata aromilla. Voit myös laittaa enemmän vanilliinisokeria.
-Sekoita maitojauhe, leivinjauhe, suola, vanilliini ja venhäjauhot keskenään.
-Sekoita kaikki ainekset tasaiseksi massaksi, älä vaivaa sillä sitkoa ei ole tarkoitus saada.
-Anna massan levätä n. 15 minuuttia.
-Taikinan kuuluu olla kuin löysä pullataikina, mutta silti kaulittavissa. Lisää massaan hieman jauhoja jos vaikuttaa siltä ettei sitä pysty kaulitsemaan. Se ei saa tarttua pöytään tai sormiin ja palat pitää pystyä nostamaan ilman, että ne venähtävät joka suuntaan. Myös kaulitessa kannattaa käyttää jauhoja ja kaulimen sijaan massaa voi myös taputella käsin levyksi. Levyn paksuus saa olla n. 1cm.
-Ota levystä n. 8cm halkaisijalla pyöreitä paloja. Ota jokaisesta palasta donitsin reikä talteen pienemmällä muotilla, itse käytin 3 cm muottia.
-Paista donitsit ja donitsin reiät 180 asteisessa öljyssä kullanruskeiksi molemmin puolin, saa ja pitää olla vaaleampi kuin munkki jotta tuote ei kuivu.
-Anna jäähtyä ja kierittele tomusokerissa pariin kertaan.
-Vaihtoehtoisesti voit myös kuorruttaa donitsit. Ohjeita kuorrutteisiin löytyy täältä. Myös kinuski sopii kuorruteeksi vallan hyvin. Kokeile vaikka valkosuklaista versiota täältä.



Mmmmmmm....


MMMMMMMMMMM!

1 kommentti:

  1. Ihanan näköisiä donitseja! Sekä perinteiset että nuo söpöt pienet pallerot :) Ja mahtavaa kun taikinaa ei tällä tavalla mene hukkaan ollenkaan.

    VastaaPoista

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...