19.10.2010

Tiikeripullat



Anopilla on tänään syntymäpäivä ja mieli teki leipoa jotain. Aineksia ei ollut kuin pullaan. Muistelin nähneeni jossain tälläisiä raidallisia pullia ja ajattelin sitten kokeilla niitä.



Taikina (15-20 kpl):

  50g hiivaa
3 dl maitoa
1 dl sokeria
100g voita tai margariinia
0.5 tl suolaa
1 tl vaniljasokeria
1 tl kardemummaa
0.5 dl kaakaojauhetta
n. 6.5 dl vehnäjauhoja

Ohje on munaton, tarvittaessa myös laktoositon kun korvaa maidon ja rasvan laktoosittomilla vaihtoehdoilla.

Sulata voi kattilassa ja lisää siihen maito. Lämmitä kädenlämpöiseksi. Kaada maito-voisula taikinakulhoon ja liota siihen hiiva. Lisää sokeri, suola ja 6 dl jauhoista. Sekoita tasaiseksi.
Erottele sitten toiseen astiaan puolet taikinasta. Lisää toiseen puoliskoon kaakao sekä vaniljasokeri ja vaivaa n. 5 minuuttia.

Lisää sitten toiseen, vaaleaan puoleen, kardemumma ja vielä n. 0.5 dl vehnäjauhoja. Vaivaa ainakin 5 minuuttia.

Anna taikinoiden nousta lämpimässä ja vedottomassa paikassa puoli tuntia. Kokeilin tänään sekä mikrossa että uunissa kohottamista ja molemmat toimi hyvin. Uuni ehkä himpun verran paremmin.

Eli, lämmitä mikrossa vaikka tilkka vettä ja laita taikina liinan alla sitten sinne 'jälkilämpöön'.

Tai, lämmitä uunia ihan hetkinen 50 asteeseen, sammuta uuni ja laita taikina sinne jälkilämpöön nousemaan.



Kauli kummastakin taikinan puoliskosta suurin piirtein samankokoiset suorakaiteen muotoiset levyt ja aseta ne päällekäin. Minulla jäi toinen puolisko vähän pienemmäksi, mutta eipä tuo haitannut. Parista pullasta tuli sitten vain vähemmän raidallisia.

Leikkaa levystä pituussuunnassa n. 2 cm levyisiä suikaleita, jotka taitat keskeltä kaksinkertaisiksi.



Kieritä kaksinkerroin taitettu suikale kierteille: pidä toisesta päästä kiinni ja pyöritä toisella kädellä taitekohdan päästä suikaleita toistensa ympäri, samalla vähän vetäen. Kieritä sitten kierrettyä suikaletta itsensä ympäri kuvan osoittamalla tavalla. Laita loppupää piiloon pullan alle, niin se ei aukea paistettaessa.


Valmis pulla.

Anna pullien kohota liinan alla parikymmmentä minuuttia. Voitele ne voisulalla, halutessasi koristele raesokerilla ja paista 250 asteessa 8-10 minuuttia.

Kun on tottunut voitelemaan pullat munalla, näytti nuo voisulalla voidellut pullat jotenkin kuivilta. Mutta ihan yhtä meheviä olivat näinkin!



Kokeilin näitä pullia kahdella tavalla. Osaan tein kaakaokuorrutteen ja osaan laitoin vain raesokeria päälle.



Kaakaokuorrute:

2 dl tomusokeria
2 rkl kaakaojauhetta
2-3 rkl kylmää vettä

Sekoita keskenään tomusokeri ja kaakao, lisää sitten vähitellen kylmää vettä, kunnes koostumus on sopiva. Liian löysä kuorrute vain leviää ja sitä on hankala pursottaa. Liian paksua taas on vaikea pursottaa. Kokeilemalla löydät sopivan koostumuksen. Minulla tuo 3 rkl oli sopiva määrä vettä. Pursotin kuorrutteen pienellä pallotyllalla.



Hyvä vinkki pursotuspussin täyttöön on puolen litran tuoppi. Näin pussista ei tarvitse samalla pitää kiinni, kun sitä täyttää. Tyllan pää kannattaa vaikka teipata hetkellisesti umpeen, sillä ainakin löysemmät massat alkavat luonnollisesti valua tyllasta ulos.


5 kommenttia:

  1. Slysi on saanut tietosi :)

    VastaaPoista
  2. Anoppi kiittää, aivan ihania pullia.

    VastaaPoista
  3. Hienoa !! Näitä täytyy kokeilla.
    Namiiiii......

    VastaaPoista
  4. kiitos ohjeesta :) ihania pullia ja kivasti vaihtelua tavallisiin pulliin.maistuu meille englannissakin!!

    VastaaPoista
  5. Ovat vaihtelua ihan peruspulliin..muotoahan voi vaihdella omien mieltymysten mukaan. Minäkin laitan kardemummaa näihin, vaikkei sitä alkuperäisessä ohjeessa ollutkaan...jotenkin sitä pullaan vaan kaipaa.

    VastaaPoista

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...