9.5.2011

Lakritsi- ja suklaadonitsit


 

Arnoldsin kopiointivaiheeni jatkuu. Onnistuneiden tuplasuklaamuffinssien jälkeen halusin tehdä donitseja. Kinuskidonitseja olen tehnyt jo aiemmin, ohjeen löydät täältä. Tämänpäiväisiin donitseihin keittelin päälysteeksi lakritsikinuskin ja puoleen donitseista tuli suklaapäälinen. Lisäksi donitsien päällä on Wiener Nougat -crushia suklaaversiossa ja Turkinpippuri-crushia lakritsidonitseissa.




Donitsit (26 kpl):

2 munaa
0.75 dl sokeria
2 dl maitoa tai kermaa
2.5 tl leivinjauhetta
1 rkl vaniljasokeria
0.5 tl suolaa
6.5 dl jauhoja
50 g voita tai margariinia

n.1 litra öljyä paistamiseen

(halutessaan taikinan voi maustaa sitruunan kuorella tai kardemummalla tai vaikka kanelilla)

Kaikki ainekset sekoitetaan yhteen. Aikaan saatu taikina kaulitaan parin sentin paksuiseksi levyksi. Levystä otetaan pyöreällä muotilla halutun kokoisia donitseja. Käytin itse pyöreää piparimuottia. Donitseihin painetaan reikä keskelle pienemmällä muotilla. Minä käytin tyllaa 'väärin päin'. Älä anna koon hämätä tässä vaiheessa, donitsit kasvattavat kokoaan ainakin kolminkertaisiksi kypsyessään.

Öljy kuumennetaan n. 175-180 asteeseen ja donitsit kypsennetään pari kerrallaan kauniin kullanruskeiksi. Valmiit donitsit laitetaan jäähtymään talouspaperin päälle. Paperi imee ylimääräisen öljyn itseensä.

Jäähtyneet donitsit dipataan kuorrutteisiin ja koristellaan.



Lakritsikinuski: 

0.5 dl kuohukermaa
1 dl lakritsikastiketta

Kiehauta kerma ja lakukastike kattilassa, anna kiehua hiljalleen kunnes seos alkaa paksuuntua kinuskinomaiseksi. Ajallisesti n. vajaa 5 min. Jäähdytä ihan pikkuisen ja dippaa donitsit kinuskiin. Koristele heti. Laita kylmään jähmettymään.



Suklaapäälyste:

Vajaa 0.5 dl kuohukermaa
n. 60 g tummaa suklaata

Sulata suklaa mikrossa. Kaada kerma kattilaan ja lämmitä se. Kaada sula suklaa kerman joukkoon ja sekoita tasaiseksi. Dippaa donitsit suklaaseen ja koristele. Laita kylmään jähmettymään.



3 kommenttia:

  1. Näitä kokeilen heti, kunhan pääsen kauppaan tarpeet ostamaan! Näyttää tosi hyvältä. Mukava tehdä vaihteeksi donitseja! Ne on omasta mielestäni ehkä vielä parempia kuin munkit... varsinkin jos suklaata päällä... :P

    VastaaPoista
  2. Joo suklaan kanssa mikä vain on hyvää! :D Tulin siihen tulokseen että Ardoldsin donitsit onkin munkkitaikinaa kun ne on sellaisia pehmeitä ja niissä on se kohotusraita kyljessä. Nämä ja aiemmin kokeilemani kinuskidonitsit on sellaisia murenevia kuten kaupassa myytävät minidonitsit.

    VastaaPoista
  3. Joo niin donitsi onkin murenevampaa kuin munkki, mutta olisipa ihana saada yhtä pehmeitä niistä kuin arnoldsissa!! :D ei tuu kyllä sieläkään käytyä kuin ehkä kerran vuodessa, mutta kyllä ne on pehmeitä ne munkit!! :P

    VastaaPoista

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...