12.7.2011

Suklaa-nougat -piiras ja mansikka-banaani -muffinssit




 

No niin. Nyt toimii taas netti, joten päivityksiä saattaa tulla ahkeraan. Sen verran on tullut levottua. Aloitetaan tästä suklaapiiraasta ja banaani-mansikka -muffinsseista, joita tein jokusen aikaa sitten. Banaanileivonnaisia tuli tehtyä pariakin erilaista, sillä ostin Tukusta Bonnen banaanisose-purkin, jossa oli 1 litra sosetta. Oli muuten hyvän makuista ihan sellaisenaankin, melkein banaanisempaa kuin banaani itse :D Varmasti ostan toistekin ja kokeilen myös muita makuja.


Suklaa-nougat piiras on jokseenkin työläs monine vaiheineen, mutta suklaanystävälle se on vaivan arvoinen makuelämys.



Suklaa-nougat -piiras:

3 dl jauhoja
3 rkl tomusokeria
1/4 tl suolaa
n. 75 g voita
1 muna eroteltuna
2-3 rkl jääkylmää vettä

1.5 dl kuohukermaa
0.75 dl maitoa
2 kpl Duppel Nougatia
150 g tummaa suklaata
2 rkl sokeria
1/4 tl suolaa
2 munaa

Sekoita keskenään jauhot, sokeri ja suola. Lisää pehmeä voi ja nypi murumaiseksi. Riko keltuaisesta rakenne ja lisää sekaan 2 rkl kylmää vettä. Tee kuiviin aineisiin keskelle kuoppa, johon kaadat keltuais-vesi seoksen. Sekoita nopeasti kädellä ainekset yhteen, mutta älä vaivaa! Jos taikina vaikuttaa kuivalta, lisää kylmää vettä 1 rkl kerrallaan. Taikinan pitää olla juuri ja juuri kiinteää, mutta ei murenevaa.

Kääri taikina kelmuun, taputtele levymäiseksi ja laita jääkaappiin puoleksi tunniksi, tai pakastimeen vartiksi. Kauli taikina levyksi kahden kelmun välissä. Jauhoja ei saa lisätä ettei taikinan rakenne kärsi. Irrota päälimmäinen kelmu, mutta jätä alimmainen paikoilleen, näin saat taikinan vuokaan ilman että se repeää. Kumoa taikina irtopohjalliseen piirakkavuokaan, niin että kelmu jää päälle. Painele taikina vuokaan ja irroita kelmu vasta sitten. Siisti reunat. Laita pohja vielä hetkeksi takaisin kylmään.

Laita kylmenneen pohja päälle pala foliota ja painot (esim. kuivattuja herneitä), jotta pohja ei kohoa/kutistu uunissa. Vuoka pitää olla täynnä painoja. Esipaista pohjaa 175 asteessa 30 min. jonka jälkeen ota painot ja folio pois ja voitele pohja jäljelle jääneellä valkuaisella. Jatka paistamista vielä 8-10 minuuttia, kunnes pohja on saanut hieman väriä. Laske lämpötila 160 asteeseen.

Kuumenna kerma ja maito. Lisää suklaa ja annan sen sulaa sekaan. Lisää sokeri ja suola. Riko munista rakenne ja lisää ne suklaaseokseen ohuena nauhana koko ajan sekoittaen.
Kaada seos esipaistetun pohjan päälle ja paista koko piirasta vielä 15-30 minuuttia 160 asteessa, kunnes täyte on jähmettynyt. Heiluta piirasta kevyesti, niin näet hyllyykö sen keskusta vielä. Jos piiraseen alkaa tulla halkeamia, se on kypsynyt jo liikaa. Annan piiraan jäähtyä rauhassa ennen leikkaamista ja tarjoilua.



Mansikka-banaani -muffinssit (12 kpl isoja):

4 dl jauhoja
3.5 dl banaanisosetta
2 munaa
1.5 dl sokeria
n. 50 g voisulaa
3 tl leivinjauhetta
2 tl vaniljasokeria
mansikoita paloina

Kääntele kaikki ainekset hyvin sekaisin, järjestyksellä ei ole väliä. Nämä ovat helppotekoisia. Halutessasi voit jättää mansikat pois, niin saat banaanimuffinsseja.

Paista muffinsseja 200 asteessa n. 20 minuuttia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...