27.12.2010

Omena-kaneli -joulutorttuja

 

Joulukiireiden vuoksi en ehtinyt aiemmin koneelle päivittään näitä, mitä meillä syötiin jouluna. Mutta parempi myöhään kuin ei milloinkaan. Voihan torttuja syödä muulloinkin!

En ole koskaan tykännyt luumusta oikein missään muodossa, senpä takia jo viime jouluna meillä syötiin omena-kaneli -torttuja. Kaupan hyllyllekin oli täksi jouluksi ilmestynyt valmis omena-kaneli marmeladi, mutta tein silti oman täytteen näitä varten. Samalla opettelin tekemään rahkavoitaikinan, joka mielestäni maistuu paremmalle kuin tavallinen voitaikina. Lisäksi tuunasin hieman tuota perinteisen tähtitortun muotoa.

Isännälle tein muutaman vaniljatäytteisen tortun. Käytin Ekströmsin Vanhanajan Vanilja-kastikepussia, johon lisäsin vain puolet tarvittavasta nestemäärästä.



Rahkavoitaikina (n. 12 kpl):

250 g voita
1 tl leivinjauhetta
4 dl vehnäjauhoja
250g (prk) maitorahkaa

50 g voita, jauhot ja leivinjauhe nypitään murumaiseksi seokseksi. Lisätään sekaan rahka ja sekoitetaan tasaiseksi. Vältä ylimääräistä vaivaamista!

Taikina laitetaan kylmään tunniksi, jonka jälkeen se kaulitaan suorakaiteen malliseksi n. 1 cm paksuksi levyksi. Loppu voi laiteitaan levyn päälle ohuina siivuina, esim. juustohöylällä höyläten. Levy taitetaan keskeltä kahtia niin että voi jää levyn sisälle.

Levy kaulitaan uudelleen n. 1 cm paksuksi suorakaiteeksi, minkä jälkeen se taitellaan kolminkertaiseksi ja kaulitaan taas levyksi. Tämä vaihe toistetaan kolme kertaa.

Laita taikinalevy kylmään vielä tunniksi ennen leipomista.

Tärkeintä onnistuneelle voitaikinalle on tuo 'kerroksittain' kaulinta, jonka avulla taikinaan saadaan lehtevyyttä. Lisäksi on tärkeää että taikina on kylmää kun sitä aletaan kaulia. Vinkki: laita leivotut tortut kylmään vielä ennen paistamista, näin niistä tulee rapeampia.



Omena-kaneli -hilloke:

1 kpl isoa omenaa
1 dl vettä
1 tl sitruunamehua
1.5 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
maustemitta inkivääriä
1 tl kanelia
2 tl perunajauhoja

Laita kattilaan vesi ja sitruunamehu. Kuori omena, poista kota ja pilko pieniksi kuutioiksi. Kiehauta vesi ja sitruunamehu ja lisää omenakuutiot.

Lisää sokeri ja anna sen sulaa nesteeseen. Lisää vaniljasokeri, inkivääri ja kaneli. Kiehauta hiljalleen 5-10 minuttia, kunnes omenat ovat pehmenneet ja hilloke saostunut jonkin verran.


Jos hilloke on vielä liian löysää, eli ei pysyisi tortun päällä, lisää perunajauhot ja anna kiehua vielä hetki. Tarkista maku ja ota kattila pois liedeltä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...