10.12.2010

Mansikka-marmeladit


Joulun alla moni muukin vääntää namusia itselle ja lahjaksi, niin minäkin. Kaikki mihin tarvitsee lämpömittarin on nyt jäissä siksi kunnes saan mittarin. Onneksi marmeladit ei sitä vaadi. Lisäksi ovat helppoja tehdä!

Näihin tarvittavaa Agar-Agaria saa apteekeista, mutta kannattaa surffata halvempia paikkoja. 30 g pussi Agaria maksoi 6.50 e. Tosin tällä ohjeella, johon tarvitaan siis vain 15 g Agaria, tuli n. 150 kpl marmeladeja.

Dansukkerin kotisivuilla oli ohje ilman Agaria, siinä käytettiin hyytelö- ja hillosokereita.

Viinihapon saa myös apteekista, mutta ainakin täällä Tampereella sitä oli ihan Prismassa.

Tätä ohjetta voi soveltaa eri makuihin vaihdellen mehuja ja soseita:



Marmeladit (150 kpl):

5 dl Juissi-mansikkamehua
500 g sokeria
15 g Agaria
1.5 dl sosetta, hilloa tms.
1 tl viinihappoa
(uutetta, väriä)

Lisää kattilaan kylmä mehu, sokeri ja Agar. Kiehauta maltillisesti 5 minuuttia. Jäähdytä.

Soseuta mansikat tehosekoittimessa ja lisää sose mehu-sokeri-Agar -nesteeseen. Lisää viinihappo ja sekoita tasaiseksi.

Lisää tarvittaessa uute ja/tai väri.

Vuoraa laakea astia, jossa on vähän reunaa, leivinpaperilla ja kaada marmeladineste siihen jäähtymään. Käytin itse ihan tavallista suorakaiteen muotoista uunivuokaa. Jähmetä marmeladia jääkaapissa pari tuntia. Muista: älä laita kuumana jääkaappiin!

Leikkaa jähmettynyt marmeladi kuutioiksi tai muuhun haluamaasi muotoon. Voit käyttää myös muotteja.

Kuivata marmeladeja ainakin vuorokausi leivinpaperin päällä, käännä ainakin kerran ympäri, että marmeladit kuivuvat joka puolelta. Pinnan kuuluu olla kuivuttuaankin tahmea, muttei märkä, jotta sokeri tarttuu siihen kiinni. Jos pinta on liian kostea, sokeri sulaa.

Kierittele valmiit marmeladit sokerissa.


6 kommenttia:

  1. Voisiko tyrnistä tehdä samalla reseptillä marmelaadeja-vai vaatiiko sen happamuus enemmän sokeria-entä agaria?

    VastaaPoista
  2. Agarin määrä on sama jos vaan tyrnin määrä pysyy samana kuin mansikan määrä alkuperäisessä ohjeessa. Se toimii hyydyttäjänä kuten pektiini tai hyytelösokeri, eli sillä ei pitäisi olla vaikutusta mitä marjaa/hedelmää käyttää.

    Tyrnistä ei kokemusta sen kummemmin ole, mutta uskoisin tämän muutenkin jo valtaisan sokerin määrän riittävän.

    Kokeilla kannattaa aina, on kuitenkin sen verran helppo tuo resepti ettei siinä oikeastaan hukkaa kuin vähän aikaa :)

    Ja marmeladit voi vaikka päälystää suklaalla, jos ekstra makua/makeutta kaipaa.

    VastaaPoista
  3. Ihanalta näyttää!:) Olen myös tässä pari päivää harkinnut, jos kokeilisi tehdä jouluksi itse marmeladeja... Kiva, kun laitoit Agarin hinnan, kun sitä olin miettinytkin, että mitä mahtaa maksaa ja minkäkokoisissa pakkauksissa myydään. Aika hintava pikkupussi, mutta tosi paljon siitä näköjään marmeladeja tekee, joten ei loppujen lopuksi tulekaan kalliiksi.:)

    VastaaPoista
  4. ootko käyttänyt tässä agar jauhetta vai hiutaletta? meillä ei apteekissa ollut kuin jauhetta ja se oli muistaakseni 5e 5g, jostain olin lukevinani että jauhetta riittäisi pinempi määrä kuin hiutaletta..

    VastaaPoista
  5. Meillä on koulussa tehty pektiinin ja sitruunahapon avulla, joka on kuulemma se "oikeampi" menetelmä marmeladien tekemiseen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pektiini hyydyttäis myös mutta sitä kun ei saa ihan normaali kuluttaja kaupasta :)

      Poista

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...